publicat în: Arhivă

Parohia Eftimie Murgu din protopopiatul Băile Herculane

Ocazie: Slujba Arhiereasca

Parohie vrednică din frumoasa Vale a Almăjului, credincioşii din Eftimie Murgu şi-au primit Ierarhul cu aleasă bucurie, având inimile şi portul împodobite în straie de sărbătoare.

Prima biserica din Eftimie Murgu a fost construita din lemn si este mentionata la anul 1750 cand mai sunt amintite si alte doua biserici de lemn, cea din Prilipet si Bania. Statistica Eparhiei Caransebesului din 1751 aminteste despre biserica din Rudaria in care slujea preotul paroh Stanislav iar in statistica din 1757 Rudaria avea biserica de lemn-cu Hramul Inaltarea Domnului- ridicata sub episcopul Ioan Gheorghevici in 1750, preot fiind acelasi Stanislav Popovici. Biserica de zid a inceput a se ridica in anul 1805 si se termina abia in anul 1820, fiind cea mai măreaţă biserică din Depresiunea Almăjului.

După oficierea Sf. Liturghii la care au luat parte un ales sobor de preoţi şi diaconi, Ierarhul a ţinut cuvenitul cuvânt de învăţătură, amintind că tămăduirea femeii gârbove, vindecate de Mântuitorul Hristos este o pildă pentru credincioşi, care gârboviţi fiind de povara multor păcate, trebuie să ceară tămăduire de la Hristos Domnul şi de la Biserica Sa. Preasfinţia Sa a subliniat că femeia gârbovă fiind de 18 ani a primit tămăduirea după măsura credinţei sale. În acelaşi fel şi credincioşii din zilele noastre, care trăiesc întru patimi şi fărădelegi, ajungând la “maturitatea patimilor” (simbolizată de numărul de 18 ani-vârsta maturităţii, a majoratului), conştientizează natura păcatului şi se gârbovesc, nemaiputând privi la cer din pricina gârbovirii conştinţei lor, care nu poate fi curăţată decât prin baia naşterii celei de a II a, Taina Sf. Mărturisiri şi Sf. Euharistie.

Cu aceste gânduri, Ierarhul a îndemnat pe preoţii parohiei (Pr. Mokesch Cristian şi Petru Şerengău), pe credincioşi şi pe toţi cei de faţă la dragoste, frăţietate şi ataşament faţă de Sf Biserică în care i-au crescut înaintaşii lor. Totodată, Preasfinţia Sa a acordat acte de cinstire, binefăcătorilor bisericii: domnului primar Ilie Imbrescu şi domnului director Dumitru Popovici, fiu al satului Eftimie Murgu.

În aceeiaşi zi Ierarhul a vizitat şcoala şi grădiniţa comunei, muzeul satului şi morile pe apă, singurele mori funcţionale care se păstrează în Europa, 22 la număr în localitatea Eftimie Murgu. Totodată, cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului a vizitat şi casa parohială, recent renovată de consiliul parohial, precum şi spaţiul amenajat de parohie pentru implementarea proiectului “Hristos împărtăşit copiilor”.