publicat în: Arhivă

O Duminica insorita, a Floriilor, la Timisoara: Corul Osana alaturi de PS Paisie Lugojanul, la Sfanta Liturghie Arhiereasca

O Duminica insorita, a Floriilor, la Timisoara: Corul Osana alaturi de PS Paisie Lugojanul, la Sfanta Liturghie Arhiereasca

in frumoasa Duminica a Floriilor, corul Osana al Ligii Tineretului Ortodox din Lugoj a participat la Sfanta Liturghie in Biserica din piata Sinaia, Timisoara. Deplasarea corului a avut loc la invitatia Preasfintitului Paisie Lugojanul, care este dealtfel si foarte indragit printre membrii acestuia.


Corul Osana a avut onoarea si marea bucurie de a da raspunsurile liturgice si de a interpreta mai multe cantari pentru toti cei care au umplut biserica pana la refuz.
Ziua a fost frumoasa, insorita, pe masura sarbatorii praznuite, iar biserica s-a umplut dis-de-dimineata de credinciosi purtand in maini crengute de salcie sfintite – ne asigura Dna. Gabriela Hluscu, membra a acestui cor, si colaboratoare de mai multi ani a echipei Lacasuri Ortodoxe.

Priviti de sus, din cafas, credinciosii pareau ca vor sa fie cat mai aproape de Altar si de Arhiereul lor, aproapiati unii de ceilalti, incat chiar am ramas uimiti cum toti acesti oameni il cauta, il doresc pe Hristos Dumnezeu.

Prin predica si cuvantul de invatatura rostit de Preasfintitul nostru Parinte Paisie Lugojanul, am fost insa imediat ajutati sa constientizam intr-un mod mai amplu prezenta noastra in acest spatiu pe care il interpretam cu totii ca fiind minunat.

Oare sa fie printre cei prezenti, persoane care sa nu caute in Biserica, de Florii, decat… crengutele de salcie pe care sa le puna la icoane in casa, fara sa inteleaga, de fapt, prin ce mare sarbatoare crestina trecem? – avertiza PS Paisie, dorind tuturor celor aflati de fata, ca trairea sa fie una profund duhovniceasca, de bucurie.

Sa fie printre noi oameni care sa uite de iubirea de frate si de Hristos, si care sa piarda astfel fiecare ocazie in care sa poata demonstra aceasta virtute? Sa fie si persoane care nu cauta Biserica decat la cateva ocazii? Poate ca da… – ne-a explicat Ierarhul nostru – insa intr-o astfel de zi, ascultand Evanghelia, rugaciunile, predica despre insemnatatea acestei sarbatori, despre iubirea fata de cel de langa noi, fara de care nu putem sa ne numim crestini, traind intens momentul, orice inima, chiar si una impietrita, se va inmuia putin. A simti mai multa iubire, a-l simti mai aproape pe cel de langa tine, inseamna a fi in bucuria lui Hristos – a incheiat Preasfintia Sa.

Cantarile spre slava lui Dumnezeu au si ele rolul lor, foarte important, iar de aceasta data Corul Osana a incercat sa faca simtita, in aceasi gand parca, bucuria impartasirii alaturi de cei din jur, de fratii intru Hristos.

Dupa incheierea Sfintei Liturghii, Sfanta Anafura a fost impartita credinciosilor, chiar de Preasfintitul Paisie, impartind tuturor astfel si binecuvantarile sale.

"Putem spune fara niciun motiv de indoiala", ne asigura Dna. Hluscu Gabriela, "ca aceasta importanta sarbatoare dinaintea Pastelui a inceput, s-a desfasurat si s-a incheiat atat de firesc si de frumos, in bucurie si lumina".

©redactare Carmen_Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 11/2010