20-21 martie, zile speciale de post in Parohia Ortodoxa Sf Ioan Damaschinul din Poway – California

20-21 martie, zile speciale de post in Parohia Ortodoxa Sf Ioan Damaschinul din Poway – California

Postul Mare este cea mai sfanta perioada din calendarul crestin, conducandu-ne spre cele mai sfinte zile crestine, ale Sfintelor Pasti.

Pentru parohienii Bisericii Ortodoxe din Poway – California SUA, Sfantul Ioan Damaschinul, in acest an, Postul Mare pare sa fie unul special, prin sosirea Mitropolitului Iona, fost enorias al parohiei Sfantul Ioan, iar acum lider al Bisericii Ortodoxe din America.


Nascut James Paffhausen, initial ridicat la rang de episcop, Mitropolitul a fost ales sa slujeasca, de catre ceilalti episcopi ai Bisericii Ortodoxe din America, in urma cu doi ani.

Protopopul Alexandru Federoff, parohul Bisericii Sfantului Ioan din Damasc, a declarat catre North Californian County Times, ca zilele de 20 martie 2010 si 21 martie vor avea o insemnatate mare pentru comunitate, datorita programului de meditatie si rugaciune alaturi de Mitropolitul Iona.

"Pentru ca Mitropolitul Iona a fost calugar multi, multi ani, el are o perspectiva diferita asupra vietii spirituale a Bisericii Ortodoxe. Cel mai important este ca Mitropolitul Iona si-a petrecut timp indelungat in Rusia, la o manastire ortodoxa traditionala si, odata ajuns in aceasta tara a ajutat la ridicarea unei manastiri din California de Nord, care in prezent este prospera si infloritoare".

Parintii lui Iona s-au mutat din Chicago in La Jolla, cand acesta era inca tanar, si s-a convertit din membru al Bisericii Episcopaliene in membru al Bisericii Ortodoxe, pe cand participa la UC San Diego, la sfarsitul anilor ‘70. El a fost hirotonit preot in 1994, si a devenit calugar un an mai tarziu (atunci cand a luat numele de Iona).

Cele doua zile de post sunt deschise publicului, cu toate ca organizatorii au fost nevoiti sa ceara oamenilor sa ajute la pregatiri.

Slujba va incepe la ora 9:00, in ziua de 20 martie 2010, cu un Acatist. Acesta va fi urmat de Sfanta Liturghie la ora 10:00.

La ora 12:30, urmeaza o prezentare a "Caii duhovnicesti a Crestinismului Rasaritean", iar la ora 15:00, o discutie pe tema "Calea linistii si Rugaciunea lui Iisus". La 17:00 are loc slujba vecerniei, cu care se va si incheia prima zi.

in 21 martie 2010 are loc oficierea Sfintei Liturghii, la 9:00, urmata de o discutie pe tema "Spiritualitatea vietii de familie", la 15:00, si de Vecernie.

Pr. Federoff a mai spus ca, intrucat Consiliul Clericilor Ortodocsi din San Diego l-a invitat pe Iona in localitate, acesta a fost intrebat daca Biserica Sf. Ioan Damaschinul poate oferi gazduire.

"Am fost rugati sa il gazduim, si, bineinteles, am raspuns afirmativ”.

"Parintii sai locuiesc in Rancho Bernardo. Au facut parte din parohia noastra in anii ‘80, cu mai mult timp in urma, atunci cand o multime de biserici ortodoxe din San Diego erau multi-etnice. Slujbele aveau loc in mai multe limbi. Am fost primii care am ajuns sa aveam o parohie in totalitate slujind in limba engleza. Se va simti ca acasa".

©Alex_Daniel Rotariu publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 8/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.