publicat în: Arhivă

Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat praznuit la Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea

Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat praznuit la Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea

Luni, 8.02.2010, in ziua praznuirii Sfantului Mare Mucenic Teodor Stratilat, cu binecuvantarea inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, in Catedrala Arhiepiscopala „Sfantul Nicolae” din Rm. Valcea, s-a savarsit Sfanta Liturghie de catre un sobor de preoti si diaconi condusi de Parintele Consilier Social Ioan Predescu, Ecleziarhul Catedralei.


Sarbatoarea a inceput cu slujba Privegherii , in seara zilei de 07.02.10, iar astazi a continuat cu ceasurile, Utrenia, Acatistul Sfantului Mare Mucenic Teodor Stratilat si cu Sfanta Liturghie.
La slujba praznuirii Sfantului Mare Mucenic Teodor Stratilat, in Catedrala Arhiepiscopala, au fost prezenti numerosi credinciosi din municipiu si din imprejurimi.

in Catedrala Arhiepiscopala a Ramnicului alaturi de moastele Sfantului Mare Mucenic Teodor Stratilat, se afla si cele ale Sfintilor Mucenici Mercurie si Carp Episcopul.

Prin bunavointa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, din data de 14 noiembrie 2009, Catedrala din Rm. Valcea a primit in dar,cu prilejul inaltarii la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Ramnicului, o icoana a Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Ramnicului, care contine un Engolpion cu moastele sfantului.

Viata Sfantului
Acest Sfant a trait pe vremea imparatului Liciniu, dupa neam era din Evhaita si Ioneia in Heradeea langa Marea Neagra. Prin podoaba sufletului si frumusetea trupului si puterea cuvintelor, petrecea pe multi. Liciniu a trimis cativa barbati din Nicomidia sa-l invite la el, dar Teodor n-a voit sa se supuna, atunci Liciniu a pornit el spre Teodor care l-a primit cu toata cinstea cuvenita. indemnandu-l sa aduca jertfa idolilor, nu numai ca n-a vrut, dar Teodor, la miezul noptii a sfaramat zeii cei din aur si argint si i-a impartit la saraci.

Din porunca imparatului Liciniu, Teodor a fost prins si supus multor chinuri, apoi aruncat in temnita cu picioarele in butuci si tinut nemancat sapte zile. Apoi a fost scos si pironit pe cruce, in vazul multimii, multime ce a crezut in Hristos, impreuna cu capeteniile, vazand suferintele sfantului.

Vazand acest lucru, Liciniu a poruncit sa i se taie capul, savarsindu-si astfel calea muceniciei sale. Iar sfintele lui moaste au fost mutate din Heracleea la Evhaita si puse in locasul parintilor sai asa cum poruncise mucenicul lui Avgav, ucenicul sau, care a fost de fata la mucenicia lui, aceasta praznuindu-se la 8 ale lunii iunie.
Sfantul Mucenic Teodor Stratilat este Mucenicul biruintei, mai ales ca Tamaduitor de toate bolile si neputintele.

In sfanta Episcopie din Ramnicu Valcea unde este o "Particica din moastele Sfantului", se cinsteste indeosebi, atat de preotii slujitori, cat si de credinciosi. Ise citeste si Acatistul adesea, mai ales cand se cere de catre cei in diferite necazuri.

©autor: Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

redactare: TEO-CHristian, publicat in Monitor Lacasuri Ortodoxe 4 /2010