Tuesday 16 december 2008

INVITATIE DEOSEBITA: Voci din Ţara de Sus a Moldovei la „Ultimii rapsozi”

Vineri, 19 decembrie 2008, la ora 18, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), „Ultimii rapsozi” din acest an vor fi Colindătorii din Rîşca. În decembrie, în prag de Crăciun, programul iniţiat de Grigore Leşe la ICR propune sonorităţi de sezon din Ţara de Sus a Moldovei.

„I-am cunoscut pe rîşcani în 2003, de hramul Sfântului Ilie, şi de atunci îi vizitez în fiecare an. M-au impresionat atât dezinvoltura, bucuria cu care cântau cât şi francheţea cu care s-au apropiat de mine. Aveam în faţă un grup vocal bărbătesc în care îşi uneau vocile tineri, veterani de război, preotul şi chiar primarul localităţii, dând ascultare întru cântat preotesi, Mihaela Grădinaru. Licenţiată în teologie şi litere a ales să trăiască în satul ei şi să participe alături de râşcani la întreaga viaţă a comunităţii: hori şi baluri, hramuri, nunţi, înmormântări. Mi-a mărturisit că numai aşa se simte împlinită, împlinind construcţia părinţilor ei, şi ei dascăli dăruiţi satului.

La întâlnirea din decembrie va veni la ICR şi moş Constantin Rădăşnu. Rămas văduv în floarea tinereţii, şi-a învins singurătatea pictând icoane şi citind. Disputa dintre Trup şi Suflet a lui Dimitrie Cantemir mărturiseşte că l-a impresionat îndeosebi. A visat să construiască o troiţă şi a construit o bisericuţă trainică la răscruce de drumuri.

Singur.. Fără nici un ajutor. Cu o mână şi jumătate.

Evlavioşi, cumpătaţi, statornici, cu un subtil simţ al umorului, oamenii din satele noastre continuă să ne dea esenţiale lecţii de viaţă. De câte ori mă despart de bărbaţii din Rîşca am sentimentul că ceea ce este adevărat este veşnic iar acest lucru îmi dă puterea să merg mai departe şi să cred în forţa spirituală a acestui neam”. Grigore Leşe

Ultimii rapsozi, program lunar al ICR, oferă publicului citadin posibilitatea de a se familiariza cu folclorul autentic – atât cel tradiţional românesc, cât şi cel al minorităţilor din România. Un deziderat urmărit prin acest program este conştientizarea faptului că arta tradiţională, reprezentând o valoare identitară fundamentală, formează un patrimoniu imaterial care trebuie respectat şi păstrat.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Eveniment organizat cu sprijinul Primariei Rîşca, judeţul Suceava

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile