Olanda: pedepsirea blasfemiei printr-o lege mai generală

Guvernul olandez a decis eliminarea unui articol de lege care pedepsea blasfemia şi a inclus această prevedere în cadrul unei legi mai generale care interzice orice discriminare de grup, a anunţat vineri Ministerul Justiţiei.

“Guvernul dă interdicţiei blasfemiei o nouă formă şi o nouă lege, în locul celei existente”, a spus ministerul într-un comunicat.

“În viitor, orice ofensă gravă adusă oricărui grup sau persoană va fi pedepsită. Nu mai este necesar ca legea să specifice clar blasfemia”, a spus ministerul.

Comunicatul precizeaza că nu va exista nicio diferenţă între insulte bazate pe rasă, religie, orientare sexuală sau handicap.

În acest scop, guvernul a decis să amendeze Legez discriminării, cu un amendament, urmând să fie aprobat de Parlament.

Plângeri referitoare la blasfemie au fost depuse în 2006, contra deputatului olandez de extremă dreapta Geert Wilders, după postarea caricaturilor lui Mamohed pe site-ul său web.

Legea olandeză privind dispreţul faţă de religie data încă din anul 1930, dar ultima condamnare a avut loc în anii 1960.

Cele mai multe ţări europene au legi de interzicere a insultelor religioase, dar puţine le aplică.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.