Abuzurile sexuale ale preotilor: Vaticanul poate fi acţionat în justiţie (Curtea de Apel USA)

Vaticanul poate fi acţionat în justiţie în cazurile de abuz sexual comise de către funcţionari ai clerului în Statele Unite, a fost decizia unui tribunal federal american.

Judecătoarea Julia Smith Gibbons, studiind luni cazul unor reclamaţii din Kentucky (est), a hotărât că Vaticanul ar putea fi judecat, dacă reprezentanţii Bisericii au acţionat în cadrul exerciţiului funcţiunii în Statele Unite.

Vaticanul a încercat să se opună unei acţionări în nume colectiv (clasa de acţiune), fiind acuzat de participare la acoperirea pe scară largă a abuzurilor sexuale ale clerului.

El a susţinut că este protejat de legislaţia de garantare a imunităţii Statelor suverane în cele mai multe acţiuni din justiţia civilă americană.

Judecătoarea a apreciat că există excepţii de la această legislaţie. Ea a precizat în hotărârea sa de 20 de pagini, că Vaticanul nu a putut fi tras la răspundere în cele 3 cazuri de abuz, săvârşite de către clerici împotriva celor trei reclamanţi, pentru că actele, s-a considerat că nu ar fi avut loc (.. .) în cadrul exerciţiului funcţiunii”.

Avocatul Vaticanului în acest caz, Jeffrey S. Lena, a spus către Wall Street Journal că nu este de acord cu „părerea instanţei” şi ca va urma un recurs la Curtea Supremă.

“Acesta este un semn foarte încurajator şi un pas care trebuia făcut de mult timp în scop de prevenire şi vindecare”, a comentat Barbara Dorris, care reprezintă o asociaţie a victimelor, numită „Reţeaua Supravieţuitorilor abuzaţi de preoţi”.

Scandalurile preoţilor pedofili s-au succedat în ultimii ani în Statele Unite, de cele mai multe ori conducând la acorduri care au subminat reputaţia şi finanţele Bisericii Catolice.

Numai în 2007, plăţile s-au ridicat la peste 615 milioane de dolari, din care 526 de milioane ca urmare a urmăririlor penale, şi 23 de milioane pentru sprijinirea victimelor şi preoţilor incriminaţi, iar 60 de milioane au fost puse la dispoziţia avocaţilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.