Asociatiile cer demisia liderului Bisericii Catolice Irlandeze, pentru Angajamentele tacerii

Lacasuri Ortodoxe: din Dublin / AFP
Asociatiile cer demisia liderului Bisericii Catolice Irlandeze, pentru “Angajamentele tacerii”

Asociatiile irlandeze aparatoare ale celor abuzati sexual, au cerut in aceasta duminica, 14 martie 2010, demisia Cardinalului Seán Brady, Primatul Irlandei, dupa ce a confirmat faptul ca a participat la intalnirile in care presupusele victime erau puse sa semneze un angajament de tacere.


Biserica Catolica a confirmat intr-o declaratie ca Brady, care era preot si secretar al arhiepiscopului de Kilmore, Francis McKiernan, in prezent decedat, a participat la reuniuni controversate, in 1975.

Autoritatile bisericesti, investigandu-l pe rev. Brendan Smyth, l-au considerat responsabil pentru abuzarea sexuala a sute de copii, pe o perioada de 40 de ani, acesta murind dealtfel in inchisoare, dupa arestarea sa in anii 1990.

Seán Brady a participat la doua intalniri cu doua dintre presupusele victime, care "semnau acte prin care promiteau sa respecte confidentialitatea in transmiterea de informatii”, a confirmat biserica.

Maeve Lewis, directoare a Asociatiei pentru Apararea Victimelor “One in Four” a apreicat ca acest cardinal ar trebui sa renunte la functia sa: "Daca Brendan Smyth ar fi fost condamnat inca din anii 1970, in mod sigur sute de copii ar fi fost crutati de abuzurile sexuale”.

"Cardinalul Brady este liderul Bisericii irlandeze. El trebuie sa raspunda la diversele scandaluri de abuzare sexuala, care au aparut. Aceasta situatie i-a redus credibilitatea Cardinalului Brady, incat acesta ar trebui sa demisioneze", a spus ea postului public de radio RTE.

Directorul Amnesty International – Irlanda, Colm O’Gorman, el insusi o victima a abuzurilor, a spus ca Brady trebuia sa raporteze aceste fapte politiei.

"Ceea ce este cu adevarat obscen este faptul ca victimele lui Brendan Smyth au semnat angajamente de tacere", a spus O’Gorman.

Irlanda a fost zguduita de o serie de rapoarte in ultimii cinci ani, maltratare, abuzuri si cazuri de cruzime de multe ori endemica in biserici si in institutiile de invatamant catolice.

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 9/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.