Episcopii catolici polonezi se opun din nou fertilizarii in-vitro

Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia / AFP / La Croix

Episcopii catolici polonezi se opun din nou fertilizarii in-vitro
Episcopii polonezi au reiterat pozitia lor, in aceasta saptamana, miercuri 24 martie 2010, fata de metoda fertilizarii in vitro (FIV), intr-o declaratie emisa de catre serviciul de presa al episcopatului.

Textul face parte dintr-o dezbatere ce are loc in Polonia, tara 90% catolica, autoare a mai multor proiecte legate de FIV, si depuse in parlament. Dezbaterea reapare odata cu inceputul campaniei pentru alegerile prezidentiale ce vor avea loc in toamna acestui an.


"Interzicerea totala a acestei metode este in concordanta cu pozitia Bisericii Catolice”, se spune in declaratie.

"Este gresit din punct de vedere moral sa ucizi si sa congelezi embrioni, si sa faci o selectie a lor”, au subliniat episcopii, sustinand punctul de vedere exprimat de catre expertii catolici in bio-etica.

in cazul in care interdictia ce vizeaza metoda in-vitro nu va gasi suficient suport in parlament, episcopii au cerut deputatilor, "mai ales celor care urmeaza invataturile Bisericii" catolice "sa ia masuri pentru adoptarea unor solutii de limitare a aspectelor negative ale proiectelor de lege" introduse in legislativ.

Fertilizarea in vitro este o practica obisnuita in Polonia, dar ea scapa oricarei reglementari juridice.

in septembrie, camera inferioara a parlamentului polonez a respins un proiect de lege elaborat de ultra-catolicii conservatori, care prevedea pedeapsa cu inchisoarea pentru utilizarea fertilizarii in vitro.

Dupa caderea comunismului, in 1989, Biserica Catolica a obtinut interzicerea avortului, pedepsindu-l acum cu doi ani de inchisoare, cu exceptia cazurilor cazurilor de viol, incest sau malformatie ireversibila a embrionului.

©Alex-Daniel Rotariu publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 10/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.