SMERENIA: Cuviosul Ioan din Licopolis, inainte-vazatorul, 27 martie

Cuviosul Ioan din Licopolis, inainte-vazatorul, 27 martie
Prima porunca a Mantuitorului este Smerenia

„De unde sunteti, o, fiilor, si ce necaz va apasa de ati venit la mine, omul cel prost si smerit?” – astfel Isi Intampina Cuviosul Ioan vizitatorii, veniti In numar mare la chilia sa din Muntele Lupului (Egipt), unde era zavorat.


– Urmati viata virtuoasa a sfintilor parinti dupa puterea voastra si daca reusiti ceva, nu va mandriti cu ce ati obtinut pentru ca multi au ajuns la virtute, dar umplandu-se de mandrie au cazut de la Inaltime In prapastie.

„Dar ce lucru de minune voiti a vedea, o iubitilor fii, de ati suferit atata osteneala, venind aici?”

– Cercetati-va cu atentie sa vedeti daca aveti constiinta curata, sa nu va pierdeti curatia mintii. Nu lasati gandurile sa va napadeasca In timpul rugaciunii. Vrei din vanitate sa fii laudat pentru sfintenia ta sau vrei sa fii sfant doar prin Infatisare?

Baga de seama ca gandurile lumesti sa nu-ti ocupe mintea In timpul rugaciunii, pentru ca nu e nimic mai neplacut lui Dumnezeu decat sa te rogi Lui cu buzele In timp ce gandurile sunt departe de El. Asta se Intampla mai ales celor cu viata caldicica, care nu renunta de tot la lume si asteapta recunostinta din partea oamenilor. Un om a carui minte este a lumii si a lucrurilor sale pieritoare, nu-L poate privi pe Dumnezeu cu ochii sufletului. Este normal ca cel care-L cauta pe Dumnezeu sa-si ridice mintea de la lucrurile lumesti si sa-si Indrepte mintea catre Dumnezeu. Cel care a ajuns catusi de putin la cunostinta dumnezeirii (pentru ca nimeni n-o poate dobandi In totalitatea ei), va putea descoperi si cunoaste multe lucruri pe care numai tainele cunoasterii lui Dumnezeu i le poate dezvalui. El va vedea lucruri care urmeaza sa se Intample si va avea revelatii divine, asemeni sfintilor. El va face minuni si va obtine tot ce va cere de la Dumnezeu.

„Ce trebuinta este a vedea pe un om lepadat, smerit, neavand ceva vrednic de vedere si nici de mirare?”

– Asa cum ne aduc diavolii In deznadejde, asa putem si noi sa-i aducem pe ei In deznadejde, Incat sa nu mai poata sa ne biruiasca. Smerita pocainta si vitejeasca rabdare aduce deznadejde diavolilor.

„Insa ma minunez foarte de sarguinta voastra.”

– O, fiilor, smeriti sa fiti In cele mici si In cele mari! Pentru ca aceasta este cea dintai porunca a Mantuitorului, Care a zis: Fericiti cei saraci cu duhul, ca acelora este Imparatia cerurilor. Pentru ca a fi sarac cu duhul Inseamna a fi smerit, si neInselati sa fiti de diavolii care va aduc voua pareri si naluciri.
Sa nu iubiti cearta, Invatandu-va totdeauna gandirea de Dumnezeu si rugandu-va lui Dumnezeu sa va dea voua sa aveti pururea minte curata. Bun este cu adevarat si acel nevoitor care, petrecand In lume, se Indeletniceste In cinstite lucruri, aratand altora iubire de oameni, primire de straini, dand milostenie, facand bine celor ce vin la dansul, ajutand pe cei ce sunt Intru osteneli si petrecand fara de niciun fel de manie.

Dar si mai mare este cel ce petrece In gandirea de Dumnezeu; cel ce lasa altora grijile trecatoare ale lumii este mai bun si mai demn de lauda pentru ca s-a lepadat de sine, si-a luat crucea si L-a urmat pe Hristos. Acesta este In permanenta In contact cu lucrurile divine, fugind de cele pamantesti, fara sa se lase cuprins de niciun fel de griji. Un astfel de om prin fapta buna si prin rugaciunea Inchinata lui Dumnezeu devine un om liber, neIngradit, care sta drept In fata lui Dumnezeu, cu mintea numai la cele sfinte. Un astfel de om este In continua convorbire cu Dumnezeu.

Astfel Invatand pe altii, multora dezvaluindu-le cele ascunse si cele viitoare – ca Inainte-vazator – insistand Insa Intotdeauna asupra dobandirii smereniei, Sfantul Ioan egipteanul a trecut la Domnul la varsta de 90 de ani, In anul 395, fiind gasit de frati adormit Ingenuncheat, In rugaciune.
Este cinstit de Biserica Ortodoxa la 27 martie.

(Precizare: raspunsurile apartin Sfantului Ioan din Licopolis, fiind preluate din sinaxarul zilei si din Vietile Sfintilor pe luna martie.)

© Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.