Papa, acuzat de acoperirea unui preot pedofil, se afla in mijlocul unei campanii de defaimare

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican / AFP/ Osservatore Romano

Papa, acuzat de acoperirea unui preot pedofil, se afla in mijlocul unei campanii de defaimare

Vaticanul l-a aparat, joi, 25 martie 2010, pe Papa Benedict al XVI-lea, care a fost acuzat de catre New York Times ca ar fi acoperit, in trecut, abuzurile unui preot pedofil american, asigurand ca acesta nu a fost informat decat tarziu, cand preotul era deja batran si bolnav.


Conform New York Times, Joseph Ratzinger, prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, in 1990, s-a abtinut sa ceara urmarirea penala impotriva unui preot acuzat ca ar fi abuzat de 200 de copii, intr-o scoala de surdo-muti din Wisconsin (nordul SUA), intre anii 1950 si 1974.

in raspunsul sau, transmis deja ziarului, purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi, a subliniat faptul ca congregatia nu a fost sesizata decat undeva la sfarsitul anilor ‘90, dupa mai mult de doua decenii.

Lombardi, de asemenea, reaminteste faptul ca autoritatile americane civile l-au cercetat pe preotul Murphy in anii ‘70, in urma acuzatiilor victimelor sale, dar aceste anchete au fost intrerupte.

L’Osservatore Romano denunta si el joi, tentativa "josnica de a-l defaima cu orice pret pe Benedict al XVI”.

"Tendinta in vigoare a mass-mediei este sa prezinte in mod deformat faptele”, incat "Biserica Catolica" sa fie aratata ca fiind unica responsabila de abuzurile sexuale, “o imagine care nu corespunde cu realitatea".

Conform publicatiei, nu a existat "nicio tentativa de acoperire" a lui Murphy, asa cum sustinea New York Times.

Adevarul este ca parintele Lawrence Murphy i-a scris in 1998 cardinalului Joseph Ratzinger, viitor Papa Benedict al XVI-lea "cerandu-i sa opreasca procesul canonic, din cauza agravarii starii sale de sanatate".

Conform Osservatore Romano, Papa va continua sa demonstreze "transparenta, fermitate si severitate in actiunea din prezent de punere in lumina a mai multor cazuri de abuzuri sexuale din partea preotilor si religiosilor."
Un episcop francez, care s-a intalnit saptamana aceasta si el cu Papa, a declarat ca Benedict al XVI-lea, incepand din 1990, in calitate de Cardinal si de sef al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, "a facut totul" pentru ca aceste cazuri de pedofilie sa nu ramana secrete.

"Din 1990, acesta a fost cel care ne-a cerut sa publicam toate aceste cazuri, sa indraznim, chiar daca ele vor cauza scandaluri", a mai spus el.

©rezumat KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 10/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.