Parlamentul polonez respinge pedeapsa cu inchisoarea pentru fertilizarea in vitro

Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia
Parlamentul polonez respinge pedeapsa cu inchisoarea pentru fertilizarea in vitro

Dieta (camera inferioara) Parlamentului polonez a respins vineri, 29 octombrie 2010, un proiect de lege care prevedea pedeapsa cu inchisoarea pentru practicarea fertilizarii in vitro (FIV), si a trimis alte cinci proiecte in comisia de bioetica.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Conform celei mai radicale propuneri, practicarea FIV ar fi insemnat 2 ani de inchisoare pentru medici, femeia neprimind vreo pedeapsa.

Fertilizarea in vitro, care este dincolo de orice cadru legal in Polonia, este acum practicata in mod curent in centrele private, dar in intregime pe cheltuiala cuplurilor – informeaza France Presse.

Printre alte propuneri trimise comisiei, in plus fata de proiectele partidului Liberal aflat la putere, PO, aceasta este o propunere a opozitiei, Partidul Conservator si al Justitiei (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, care urmarea interzicerea fertilizarii in vitro.

Dezbaterea a suscitat o opozitie serioasa din partea bisericii, in aceasta tara puternic catolica, unde ierarhia a obtinut dupa caderea comunismului interzicerea avortului.

Arhiepiscopul Henryk Hoser, el insusi medic si responsabil al episcopatului, pe probleme de bioetica, ii ameninta pe membrii care se arata in favoarea legalizarii fertilizare in vitro, cu "excluderea" din Biserica.

intr-o scrisoare adresata liderilor tarii, episcopii denuntau, de asemenea, FIV, ca fiind "sora mai mica a eugeniei", o stiinta dedicata imbunatatirii caracteristicilor genetice ale populatiilor umane, in special folosita de catre nazisti.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 42/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.