publicat în: Arhivă

Istoricul danez Lars Hedegaard, judecat pentru remarci islamofobe, a fost achitat

Lars Hedegaard

Istoricul danez Lars Hedegaard, presedintele unei asocia?ii ce apara libertatea de exprimare, a fost achitat de instanta daneza, inaintea careia a fost judecat pentru remarci islamofobe.

Salutand „victoria libertatii de exprimare”, danezul, de 68 ani, a declarat pentru AFP ca „nu regreta” niciunul din cuvintele rostite, care, in opinia sa, nu sunt deloc „jignitoare”.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion


„Nu regret nimic. Am vrut doar sa atrag atentia asupra atacurilor, a violentelor si violurilor ale caror victime sunt femeile si fetele din lumea musulmana”, a explicat el.
intr-un interviu publicat pe unul din site-urle de stiri daneze, la sfarsitul lunii decembrie 2009, el a declarat: „Musulmanii isi violeaza proprii copii. Auzim despre asta tot timpul”, „fetele din familiile musulmane sunt violate de unchi, veri sau chiar de tatii lor”.

in urma numeroaselor plangeri inaintate de persoane fizice si de asociatii musulmane, procuratura l-a chemat pe dl. Hedegaard in instanta, pentru incalcarea legislatiei daneze referitoare la rasism.
Desi a recunoscut ca remarcile acuzatului au fost ofensatoare, tribunalul din Frederiksberg – Copenhaga a considerat ca ele nu sunt de condamnat, intrucat Lars Hedegaard nu fusese informat ca discu?iile respective, care s-au purtat in timpul unei cine traditionale de Craciun la care s-au consumat si bauturi alcoolice, ar putea fi facut public.

„Curtea considera ca remarcile sunt jignitoare si degradante fata de un grup al populatiei”, s-a consemnat in hotarare. „insa cuvintele au fost rostite in propria casa, in timpul unei cine, iar acesta nici nu stia ca este filmat”, a concluzionat instan?a.
in plus, interviul a fost difuzat pe internet, „fara permisiunea sa si fara ca el sa fi avut ocazia de a-l citi si aproba”, a adaugat Curtea.
Jurnalist si istoric, Lars Hedegaard este cunoscut ca lider al „Societatii pentru libertatea presei” (Trykkefrihedsselskabet), al carei membru cofondator este din anul 2004.

„Remarcile lui Hedegaard vizeaza solidaritatea cu femeile si copiii abuzati in numele Islamului”, a precizat consiliul de administratie al societa?ii, pentru a-si apara presedintele.
Organizatia l-a aparat de asemenea, pe autorul controversatelor caricaturi ale lui Mohammed – publicate de un ziar danez in 2005 – care au starnit largi proteste in lumea musulmana.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 54/2011