Friday 4 february 2011

Teologii catolici cer sa se puna capat celibatului pentru preoti

Preoti catolici

Mai mult de 140 de teologi catolici din Germania, Austria si Elvetia au solicitat o reformare profunda a Bisericii Romei, care ar include si renuntarea la celibatul preotilor, a declarat astazi, vineri, 4 februarie 2011, ziarul german "Süddeutsche Zeitung”.

in petitia lor, intitulata "Biserica 2011: o revigorare indispensabila", acesti 143 de teologi – dintre care cei mai multi, profesori in universitatile germanofone – solicita si hirotonirea femeilor.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Ei mai cer, de asemenea, participarea credinciosilor la numirea episcopilor, si incetarea "rigorismului moral" al Bisericii.

Acestia isi justifica propria pozitie prin "criza fara precedent", pe care o traverseaza Biserica Catolica din Germania, dupa izbucnirea unor serii de scandaluri pe tema abuzurilor sexuale comise de preoti, cu un an in urma.

Aceasta este prima data, dupa 1989, de la "Declaratia de la Köln" a celor 220 de profesori si teologi provocati de autoritarismul Papei Ioan Paul al II-lea, cand teologii se pronunta intr-un mod atat de critic, in Germania, apreciaza ziarul.

Papa Benedict al XVI-lea, pe cand era inca Joseph Ratzinger, teolog german, s-a indoit el insusi de obligatia celibatului pentru preotii catolici, preciza, vinerea trecuta, publicatia Süddeutsche Zeitung.

Joseph Ratzinger a facut parte dintr-un grup de 9 teologi germani care, in februarie 1970, trimitea un memorandum episcopilor germani, cerandu-le acestora sa studieze daca o astfel de practica ar mai fi necesara, a declarat ziarul, citand o scrisoare care se gaseste in Arhiva Bisericii Catolice din Regensburg (sud).

Teologii invoca inclusiv lipsa vocatiei si dificultatile prin care trece Biserica, atunci cand se vede nevoita sa isi formeze preotii tineri. Daca acestia sunt prea putini, "atunci inseamna ca Biserica este obligata sa faca o schimbare" de la regula, au scris ei.

Papa Benedict al XVI-lea se va afla intr-o vizita oficiala in Germania, in luna septembrie 2011.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 54/2011

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile