(VIDEO) Ortodocsii din Nijni Novgorod cer despagubiri companiei Coca-Cola, pentru folosirea bisericilor in spoturile publicitare

coca cola vs nizhny novgorod reclame cu bisericiCredinciosii ortodocsi din Nijni Novgorod cer despagubiri companiei Coca-Cola, pentru… eliminarea crucilor de pe biserici

in data de 30 iulie 2011, Tribunalul Districtual Lenin va examina cererea rezidentilor din Nijni Novgorod, depusa in data de 30 iunie 2011, si “adresata firmei Coca-Cola HBC Eurasia, prin care acestia solicita compensarea prejudiciului moral cauzat de faptul ca Coca-Cola s-a folosit de imagini in care apareau mai multe biserici aflate in zona, intr-o campanie publicitara, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Conform Interfax, un reprezentant al Curtii a declarat ca suma pretinsa ar ajunge la valoarea de 4 milioane de ruble.

In 2007, un alt grup de credinciosi ortodocsi acuza “Coca-Cola” de raspandirea “unor anunturi hulitoare si jignitoare la adresa sentimentelor religioase, si umilitoare la adresa demnitatii nationale”.

Ei s-au revoltat pornind de la o reclama care prezenta sit-urile istorice ale Nijnii Novgorod: cupolele bisericilor din Nijnii Novgorod, monumentul Minin si Pojarski si un clopot erau prezentate in interiorul unei sticle de “Coca-Cola”. Credinciosii au fost deranjati, in special, atunci cand au observat ca, “in mod intentionat”, disparusera… “crucile bisericilor” din aceste imagini. Pe atunci, actiunile credinciosilor erau catalogate de presa din intreaga lume sub titlul: “Icoana SUA vs. Icoanele Rusiei”, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Cetatenii s-au adresat biroului procurorului regional, conducerii administratiei regionale si arhiepiscopului care pastoreste eparhia, cerandu-le sa “scoata reclama-blasfemie si sa urmeze procedurile penale impotriva managerilor din fruntea companiei, pentru incitare la ostilitati religioase si umilirea demnitatii nationale”.

intre timp, reprezentantii Coca-Cola din Nijni Novgorod spun ca “reprezentarea arhitecturii sit-urilor, pe pachetele comerciale si ambalaje, demonstreaza pozitia companiei privind protejarea patrimoniului cultural”. in plus, fotografiile au fost realizate chiar cu suportul administratiei orasului Nijnii Novgorod.

Conform declaratiilor facute la sfarsitul anului 2010, Compania Coca-Cola planuieste sa investeasca 1 miliard de dolari in dezvoltarea productiei din Rusia, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

type=“application/x-shockwave-flash”wmode=“transparent”id=“player2″name=“player2″src=“http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/media/video/player/mediaplayer-5.5/player.swf”width=“500″height=“380″allowscriptaccess=“always”allowfullscreen=“true”

flashvars=“file=http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/media/video/categorii/modul-site/video/Coca-Cola vs ortodocsii din Nizhny Novgorod.flv&skin=http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/media/video/player/mediaplayer-5.5/glow.zip&logo=http://www.lacasuriortodoxe.ro/live/player/banner.png&autostart=false”
/>

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.