publicat în: Arhivă

Parastas pentru victimele lagarului nazist Jadovno – Serbia. Groapa Saran

parastas in jadovno serbia 2011 Groapa Saran Deasupra Gropii Saran din Jadovno-Serbia, PS Episcop Gherasim de Gornji Karlovci, impreuna cu mai multi preoti si calugari din Episcopia de Gornji Karlovci, au slujit in data de 29 iunie 2011, Sfanta Liturghie arhiereasca, urmata de o slujba a parastasului pentru toti sarbii ortodocsi ucisi in gropile din Jadovno si in Croatia.

Conform unor relatari ale reprezentantilor Episcopiei de Gornji Karlovci, la Sfanta Liturghie a participat un numar mare de credinciosi, care au venit din toate partile Croatiei, Serbiei si Republicii Srpska, sa cinsteasca si sa se roage pentru sufletele celor ucisi nevinovati, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Multi dintre cei care au venit sa viziteze lagarul Jadovno, au fost dintre cei care si-au pierdut aici o parte din rudele lor. Alaturi de acestia s-a aflat, de asemenea, si presedintele Republicii Serbia, Boris Tadic, care a venit impreuna cu mama sa in vizita la Lika.

parastas in jadovno serbia 2011 Groapa Saran

Presedintele Tadic a afirmat: “Zeci de mii de oameni au fost ucisi aici, doar pentru identitatea lor, numele lor, functia lor sau credinta lor. Nimeni nu trebuie sa uite asta vreodata. Victimele nevinovate merita pomenirea noastra, atat astazi cat si in fiecare an ce va veni, si nu numai aici, ci, de asemenea, in Pag si in Jasenovac”.

parastas in jadovno serbia 2011 Groapa Saran

in Jadovno, in perioada mai-august 1941, in cele 132 de zile de existenta a lagarului, au fost ucise mai mult de 40.000 de persoane, iar dintre acestea, 38.000 au fost sarbi. Groapa Saran este doar una dintre cele 32 de gropi aflate pe muntele Velebit, in care au fost aruncate victimele taberei. Tabara Jadovno a fost instalata de autoritatile Statului Independent al Croatiei, creat de nazisti, pe muntele Velebit, in Lika, imediat dupa proclamarea Statului, in 1941.

parastas in jadovno serbia 2011 Groapa Saran

Tabara a fost inchisa pana la sfarsitul anului 1941, de catre armata italiana. Centrul memorial, ridicat la zece ani dupa al doilea razboi mondial pe sit-ul taberei, a fost devastat la inceputul anilor 1990, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.