Armele lui Ghadafi… si intrebarea: era protejat sit-ul Roman Leptis Magna, sub Patrimoniul UNESCO?

CNN a raportat la mijlocul acestei luni, iunie 2011, ca NATO “refuza sa excluda” ruinele romane Leptis Magna, de pe lista bombardamentelor din Libia, daca se dovedeste ca Moammar Gadhafi ascundea aici arme (asa cum pretindeau rebelii).

“Vom lovi vehiculele militare, fortele militare, echipamente militare sau infrastructura militara care ameninta civilii libieni, dupa cum va fi nevoie”, spunea un oficial NATO din Napoli, pentru CNN, refuzand sa-si dea numele, in cadrul unor discutii despre deliberarile interne ale NATO, informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

Dar, mai declara el, Alianta nu a putut verifica daca liderul rebelilor din Libia ar fi putut ascunde lansatoare de rachete pe sit-ul Patrimoniului Mondial UNESCO Leptis Magna, un oras roman situat intre capitala Tripoli si sediul rebelilor din Misrata.

Situatia nou provocata a fost una care incepuse sa nasca deja intrebari. Bineinteles ca, pornind de la aceasta amenintare, arheologii si toti cei implicati in protejarea patrimoniului mondial au inceput sa faca o serie de cercetari in domeniu, pe care ne-am hotarat sa vi le prezentam in aceasta pagina, fara comentarii suplimentare, mai ales ca problema, s-a dorit sa treaca oarecum neobservata in media, in toata aceasta perioada.

/Leptis Magna 1

Ce este – sau, ce este ceea ce ar fi putut fi distrus – acest Leptis Magna? Potrivit UNESCO, sit-ul a fost locul care a gazduit “unul dintre cele mai frumoase orase ale Imperiului Roman”, al carui singur port “era una dintre operele de varf ale tehnologiei Romane”.

Fondat de fenicieni, cu aproximativ o mie de ani inaintea Erei Noastre, Leptis Magna, in cele din urma, a devenit parte a Imperiului Roman; zilele sale de glorie au sosit in timpul domniei imparatului Septimius Severus (193 – 211 e.n.), originar din oras.

Dupa scurta perioada infloritoare sub dominatia romana, portul a fost in cele din urma sustinut de liderii bizantini si apoi de arabi. Pentru majoritatea anilor ultimelor doua milenii, cu toate acestea, orasul a fost o ruina.

in conformitate cu o echipa de arheologi britanici, care a efectuat o excavatie la sit in anii 1990, Leptis Magna este deci “unul dintre cele mai bine conservate orase romane”, dar a “atras atentia mai putin decat merita – mai ales ca situatia politica din Libia a facut ca deplasarea la sit sa fie dificila, turismul devenind practic imposibil”. Orasul s-a aflat inclus in patrimoniu mondial UNESCO, inca din anul 1982.

Sa stim si ce spune Conventia, in cazul unor astfel de amenintari, precum bombardarea unui sit aflat in patrimoniul mondial, si cat de protejata era zona?

Conventia UNESCO precizeaza ca responsabilitatea pentru protectia unui astfel de sit, aflat in patrimoniu, ar reveni in primul rand tarii de origine a sit-ului.

Mai exista insa si o alta clauza prevazuta in aceasta Conventie:
“Fiecare stat, parte la prezenta Conventie, se angajeaza sa nu ia nicio masura deliberata (oricare ar fi aceasta), care sa poata deteriora in mod direct sau indirect patrimoniul cultural si natural mentionat la articolele 1 si 2, situat pe teritoriul altor state participante, (parti) la prezenta conventie” – informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.