publicat în: Arhivă

Biserica Ortodoxa ii indeamna pe oamenii de stiinta sa se foloseasca de descoperirile Sfintilor Parinti in psihiatrie

religie si psihiatrieMoscova, Rusia
Patriarhia Moscovei le-a sugerat oamenilor de stiinta sa studieze descoperirile Sfintilor Parinti Ortodocsi in materie de psihologie umana.

“Stiinta moderna nu a asimilat sau a asimilat insuficient imensa mostenire lasata de spiritualitatea si inteligenta traditie crestina timpurie”, scrie seful Departamentului Sinodal de Informatii, Vladimir Legoida, intr-un articol publicat de ziarul Izvestia.


Potrivit acestuia, un motiv in plus ar mai fi si faptul ca “limbajul stiintei de astazi s-a format in Europa, in primul rand, prin credinciosii crestini. Cu toate acestea, o mare parte din textele scrise de catre Sfintii Parinti a ramas netradusa in aceasta limba stiintifica”.

“Ascetii crestini au facut descoperiri atat de mari in domeniul naturii umane, incat Freud nici nu ar fi putut visa vreodata, daca pot spune asa. Din cauze, deloc strict stiintifice in fond, acestea cuprind descrieri detaliate ale multor legi psihologice ale dezvoltarii personale”, spune articolul.

Legoida sustine ca in cultura occidentala s-a trecut peste lucrarile Sfintilor Parinti ai Bisericii si peste ascetii crestini “care au studiat legile secrete ale sufletului uman timp de secole”. Aceasta situatie poate fi, si trebuie sa fie, schimbata”.

“Experienta pastorala bisericeasca cunoaste maladiile inerente ale lumii moderne, tratate de catre psihiatrii, precum stresul, dependenta, nervozitatea si singuratatea, crestinismul acumuland o experienta de neegalat in analiza sufletului uman, care este, fara indoiala, indispensabila pentru stiinta moderna”, a mai adaugat Legoida.