Împotriva aroganței și isteriei anti-ortodoxe a guvernului!

Într-un comunicat (http://www.spc.rs/eng/node/74766) publicat de Biserica Ortodoxă Sârbă, se arată: Comunitatea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Berane își exprimă dezacordul și revolta publică la adresa tratamentului agresiv la adresa preoților ortodocși, pe care poliția din Berane (Muntenegru) și parchetul l-au adoptat, persecutându-i fără motiv.

SPCO Berane: Arrogance and anti-Orthodox hysteriaСПЦО Беране: Осионост и антиправославна хистерија црногорске власт

Despre ce este vorba mai exact: preoții și călugării din Mănăstirea Durđevi Stupovi, după cum s-a explicat în anunțul oficial al Eparhiei de Budva-Niksic ( http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_eparhije_budimljanskonikshitshke_4 ), respectând fidel măsurile impuse prin starea de urgență și de către Guvernul Muntenegrului, privind distanțarea socială, de Ziua Sfântului Gheorghe (6 mai 2020), au decis să efectueze o procesiune cu rugăciune pe străzile orașului, pentru sănătatea tuturor cetățenilor localității.

Deși măsurile impuse de stat au fost respectate și nu au făcut altceva decât să-și îndeplinească datoria pastorală, necesară pentru viața fiecărui credincios, aceștia s-au confruntat cu un comportament agresiv din partea poliției și a parchetului locale, fiind arestați și interogați de poliția din Berane, totul manifestându-se sub forma unei perioade de detenție și a unui interogatoriu de câteva ore, care a durat, mai precis, între orele 17 și 22.

Five priests criminally charged for Saint George’s day procession in MontenegroCinci preoți acuzați penal pentru procesiune la Ziua Sfântului Gheorghe, în Muntenegru

Comunicatul mai amintește că, deși singurul “păcat” al preoților nu a fost decât acela de a sluji zelos pentru Dumnezeul Treimic și în folosul duhovnicesc si trupesc al oamenilor credincioși din Berane, procurorul de stat din oraș, Marko Bojović, a solicitat să fie interogați în fața lui și i-a chemat în calitate de inculpați.

În comunicatul în care își exprimă dezacordul profund, comunitatea locală de credincioși apreciază că totul s-a întâmplat doar în “scopul de a umili preoții ortodocși (ceea ce înseamnă și întregul popor ortodox din Berane)”.

“Este deosebit de important să subliniem faptul (și să informăm procurorul despre aceasta) că măsurile Guvernului Muntenegrului nu interzic rugăciunea ca act (chiar dacă o astfel de măsură nu este proclamată în monitorul oficial), ci permit toate activitățile ‘importante pentru sănătatea și viața cetățenilor’. Rugăciunea către Dumnezeu, prin a Cărui voință a fost creată lumea, este fără îndoială o activitate umană de o importanță crucială pentru sănătatea și viața omenească”.

Comunicatul credincioșilor mai avertizează autoritățile să îi scutească pe credincioșii ortodocși și pe preoții lor de “aroganța și de isteria lor anti-ortodoxă”.

Lăcașuri Ortodoxe, 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.