Curtea respinge dosarul deschis împotriva Bisericii Ortodoxe a Ciprului, acuzată… de spălare de creier

În 2017, o familie a deschis un dosar împotriva Mitropolitului Atanasie de Limassol, a starețului Epifanie al Mănăstirii Machairas și a Bisericii Ortodoxe Cipriote, pentru „spălarea creierului” tânărului fiu devenit călugăr. O altă familie s-a alăturat aceluiași proces, solicitând 2 milioane de euro drept despăgubire pentru „daune morale”. Conform mărturiei primei mame, fiul ei, care avea 28 de ani când l-a cunoscut pe Mitropolitul Atanasie, era „puternic, energic și descuiat la minte, cu multe planuri; era boem, cu simțul umorului, o persoană de viață; îi plăceau boxul, vânătoarea, tirul și scufundările. “

„Nu avea nicio legătură cu religia și avea o relație serioasă cu o fată cu care intenționa să se căsătorească. Toate acestea s-au schimbat însă când bătrânul [Mitropolitul Atanasie] a apărut în viața lui. Fiul meu a început să se spovedească și să se împărtășească în fiecare săptămână”, își amintește mama adoptând o mină întristată pentru acestea.

Acum, cu trei ani mai târziu, Judecătoria regională din Limassol a decis respingerea procesului și acordarea cheltuielilor de judecată în favoarea inculpaților ecleziastici și împotriva reclamanților, după cum relatează Agenția ortodoxă grecească de știri Romfea ( https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/36986-athoos-o-lemesou-athanasios-gia-upothesi-prosilutismou ).

Publicația rusească Orthodox Christianity (https://orthochristian.com/130995.html ), amintește că, în hotărârea sa, instanța a constatat că sarcina care i-a revenit de fapt a fost aceea de a stabili dacă fiul repectivei familii și-a dedicat „sufletul și trupul monahismului” din proprie voință sau dacă ar fi fost rezultatul „controlării minții, al spălării creierului și al prozelitizmului” din partea Mitropolitului Atanasie.

Curtea a constatat că „decizia fiului de a urma cursul pe care l-a avut în cele din urmă, adică monahismul, este rezultatul propriei sale voințe și judecăți. Traseul pe care care l-a urmat după o reflecție intensă, așa cum a spus el, este cel care i s-a potrivit și cel care l-a dus la împlinire, satisfacție și bucurie în alegerea sa. Iar aceste sentimente, el le trăiește încă și astăzi, fără urmă de remușcare”.

Înalpreasfinția Sa nu a exercitat nicio presiune psihologică, a mai constatat instanța, conform surselor amintite mai sus.

În plus, instanța constată că, pe lângă mărturisirea fermă a călugărului, cum că a ales această cale din propria sa voință, există și alte fapte care resping acuzațiile reclamanților. De exemplu, în 2006, tânărul discutase cu Mitropolitul Atanasie, dacă ar trebui să-și încheie doctoratul, iar Înaltpreasfinția Sa l-a sfătuit să nu renunțe la studii, ci mai degrabă să termine proiectul, în defavoarea programului său strict de la mănăstire.

Într-un final, nu numai că acesta și-a încheiat doctoratul, dar a avut și texte publicate în reviste de renume mondial.

Pentru presiunea psihologică exercitată de familia tânărului, prin astfel de acțiuni și prin insistențe nesănătoase, asupra vieții acestuia, membrii familiei nu au primit nicio pedeapsă din partea judecătorilor, așa după cum au solicitat și după cum s-ar fi întâmplat în caz invers… Iar ei neîntristându-se pentru aceasta, și fără a se auto-acuza pe sine, înseamnă că dosarul nu fusese deschis din grijă față de tânăr, ci dintr-o aversiune împotriva monahismului, manifestată la această oră mai mult ca oricând în întreaga lume…

Lăcașuri Ortodoxe, mai 2020


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.