Publicat pe 13.05.2020

INEDIT: Păstrăvăria Sfintei Mânăstiri Vechiul Valaam, sfințită în varianta modernizată

În ziua de 3 mai 2020, Arhimandritul Ilie a sfințit păstrăvăria reînnoită a sfintei Mânăstiri Vechiul Valaam.

 

În Valaamul Vechi, piscicultura a fost una dintre ramurile principale și profitabile ale mănăstirii. Începând de pe la mijlocul secolului al XIX-lea, rezervoarele cu pește apăreau în diferite locuri ale arhipelagului. Mai întâi apăreau cuștile amplasate în canalul dintre țărmul vestic al golfului Mănăstirii și o insulă mică numită „Ribni”, în care erau crescuți somoni și alți pești.

 

În 2002, Mănăstirea Valaam (https://valaam.ru/publishing/244684/) a reluat tradiția creștirii peștilor, bazându-se pe păstrăvul comercial.

În 2018, a devenit evident că ferma de păstrăv se învechise nu numai din punct de vedere tehnologic, ci și din punct de vedere al condițiilor tehnice și materiale. Pe parcursul ultimilor 16 ani, cuștile pentru creșterea păstrăvului se degradaseră. Din cauza vânturilor puternice și a furtunilor, acestea se rupeau adesea, iar mănăstirea pierdea mare parte din păstrăv și somon. Reparațiile și finalizarea constantă a cuștilor, improvizațiile, au dus la umplerea treptată a golfului cu cuști neutilizate.

 

Valaam reinvigorating tradition of Old Valaam with new trout farm

Pentru păstrarea și dezvoltarea fermei de păstrăv, s-a decis reconstrucția sa completă, susținută de binefăcătorii mănăstirii. Datorită ajutorului lor, reconstrucția fermei de păstrăv a fost finalizată în doar șase luni. Proiectul de echipare a fermelor de păstrăv a fost implementat conform cerințelor moderne de mediu, sanitare și igienice și altor standarde pentru fermele de cuști din Rusia.

 

Возрождение традиций Старого Валаама. Форелевое хозяйство монастыряRenașterea tradițiilor din Valaamul Vechi. Păstrăvăria mănăstirii…

Pe 3 mai 2020, Arhimandritul Ilie a sfințit ferma de păstrăv reînnoită. Acesta va permite de acum creșterea a 80-150 de tone de păstrăv curcubeu de înaltă calitate, care va fi oferit ca hrană fraților, pelerinilor și oaspeților mănăstirii.

 

Până în prezent, complexul include 18 cuști cu o suprafață totală de peste 3.500 m2. Fermele sunt rezistente la îngheț și la valuri înalte de până la 2,5 metri, fiind realizate după o tehnologie norvegiană și fiind consolidate cu protecție suplimentară împotriva gheții.

 

În apropierea cuștilor, pe un ponton plutitor, sunt instalate un hangar pentru stocarea și primirea materiilor prime, cu posibilitatea de depozitare modernă a furajelor, de până la 30 de tone, și alte încăperi specializate în exploatarea instalațiilor, utilități, o cameră de operatori și o consolă de securitate. De asemenea, în hangar există un incubator și un laborator cu piscină de creștere a puietului. În primăvara acestui an, au început pregătirile pentru introducerea în noul atelier de incubație a icrelor provenite din Danemarca.

 

Mâncarea organică de pește este achiziționată special din Finlanda. Hrănirea peștilor se realizează conform unei scheme special dezvoltate, în funcție de temperatura apei (cu cât este mai mare, cu atât se consumă mai multe alimente).

 

Pentru viitor, este planificată deschiderea unui mic atelier de producție pentru prelucrarea mai bună a păstrăvului în produse semifinite: file, chiftele, afumat, fript, congelat.

 

Lăcașuri Ortodoxe, mai 2020

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.