Acord istoric semnat intre Biserica Ortodoxa Sarba si Fortele Armate

acord intre Biserica ortodoxa sarba si Fortele Armate 2011 Ministrul sarb al Apararii, Dragan Sutanovac, si Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sarbe, au semnat saptamana trecuta, in orasul de sud al Serbiei, Nis, un acord privind introducerea de servicii si ritualuri religioase in sanul Fortelor Armate Sarbe.

Sutanovac si Patriarhul Irineu au declarat ca acordul ar reglementa relatiile Ministerului Apararii cu Biserica Sarba, in privinta slujirii religioase recent introduse in cadrul Fortelor Armate. Ministrul a spus ca documentul a tinut cont de traditia sarba si de experienta armatelor moderne, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sutanovac a reamintit faptul ca Biserica Ortodoxa Sarba a avut deja capelani in armatele altor tari – Olanda, Statele Unite si Marea Britanie.
Patriarhul Irineu a marturisit, la randul sau, ca semnarea acordului este de o “importanta istorica”, nu numai pentru Biserica ci si pentru Fortele Armate ale Serbiei.

Patriarhul sarb Irinej a mai specificat ca preotii ar putea sa aduca in plus o improspatare a calitatii serviciului militar, si un spirit al dragostei fata de tara. Patriarhul Irineu a mai indicat, de asemenea, simbolismul faptului ca acordul a fost semnat la sarbatoarea Vidovdan (Ziua Sfantului Vitus) – o sarbatoare nationala.

Pe 24 martie 2011, guvernul sarb a adoptat un Decret privind introducerea serviciilor religioase in cadrul Fortelor Armate, credinta fiind astfel reintrodusa in randul armatei sarbe, dupa mai mult de sapte decenii. Guvernul mai intentioneaza sa incheie si sa semneze acorduri similare si cu alte Biserici traditionale si comunitati religioase inregistrate la Ministerul Religiilor.

Sutanovac a declarat personal ca va semna acorduri similare cu reprezentantii celorlalte sase Biserici traditionale si comunitati religioase, in lunile urmatoare. Preotii religiosi din cadrul Fortelor Armate nu vor purta arme, si vor proteja cu strictete secretul spovedaniei membrilor din sistemul de aparare, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.