Un alt sfant Simon, in 10 mai… Sfantul Simon cel nebun pentru Hristos

Sfantul Simon cel nebun pentru Hristos, 10 mai
Pentru cele bune, rasplatit cu bataie

Pomenit la 10 mai, la 4 noiembrie si Impreuna cu Soborul Sfintilor din Ivanovsk, Sfantul Simon a trait Intr-un sat din apropierea orasului Iurievit – Volga, provincia Kostroma.


Plecand de acasa, a locuit In padurea de langa sat si a parut In ochii lumii nebun. Descult, Imbracat Intr-o camasa, el a venit In sat sa ajute pe sateni la orice munca, mai ales la cele grele, gratuit. Il considerau prost si nebun, chiar daca facea treaba, si Il bateau de multe ori, din senin.

Dupa 15 ani de munca In sat, s-a mutat In orasul Iurievit, poposind In pridvorul unei biserici, zilnic, pentru rugaciune. A primit darul proorociei si al facerii de minuni. A stins un incendiu, a vindecat un preot si a salvat de la Inec un orasean, cu rugaciunea.

Inainte de moarte, a mers la casa guvernatorului si i-a binecuvantat-o. Acesta, pe nume Teodor, nu a apreciat gestul, si l-a rasplatit cu bataie.

Cazand bolnav, Simon a chemat un preot, s-a spovedit si s-a Impartasit, iar guvernatorul s-a cait de gestul sau.

La Inmormantarea Sfantului, din 4 noiembrie 1584, s-au adunat toti orasenii, chiar si cei care Il desconsiderasera. In 1635 s-a stabilit oficial sarbatorirea lui Simon ca Sfant, iar patriarhul din acele timpuri a poruncit unui staret sa scrie despre viata si minunile Sfantului Simon si sa se picteze Icoana lui.

Redactor: Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.