Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta, 23 aprilie

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta, 23 aprilie

Pe vremea cand diavolul petrecea In idoli neInsufletiti, Imparatul Diocletian a mers la oracolul lui Apolo si l-a Intrebat despre cele viitoare. „Nu-ti pot raspunde, Intrucat dreptii ne sleiesc puterea… Iar acesti drepti sunt crestinii”, a raspuns vocea diavoleasca.


Fara a urma dreapta judecata, ce i-ar fi aratat clar ca puterea acelor idoli este nula, din moment ce ei se tem de crestini si de Dumnezeul lor, Imparatul a hotarat prigonirea crestinilor, pana la moarte, sperand Intr-o distrugere a Bisericii lui Hristos.
Printre primii care au aflat de noua tendinta imperiala s-a aflat Sfantul Gheorghe voievodul, om de Incredere al Imparatului, In ciuda varstei sale, de numai 20 de ani. Acesta era crestin.

Asa Incepe povestirea patimirii Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, care este si mare facator de minuni, exemplu de marturisire a credintei din partea unui tanar Intelept, frumos, bogat si iubitor de Dumnezeu, mai mult decat orice altceva. Impartindu-si averea la saraci, a treia zi dupa ce a aflat de prigoana, Gheorghe s-a prezentat Inaintea curtii si i-a mustrat pe toti pentru „Inmultirea nebuniei si a nedreptatii asupra oamenilor nevinovati” – a crestinilor.

– Pentru ca idolii vostri nu sunt dumnezei. Deci, nu va amagiti cu minciunile, caci Hristos este Unul Dumnezeu si Acela Unul, Intru slava lui Dumnezeu Tatal; toate s-au facut prin El si cu Duhul Lui Cel Sfant toate s-au alcatuit. Ori singuri sa cunoasteti adevarul si sa Invatati dreapta credinta, ori pe cei ce tin de adevar si de dreapta credinta, nu-i tulburati cu nebunia voastra!” (conform Vietilor Sfintilor pe luna aprilie)

O asemenea marturisire neasteptata a declansat furia Intregii adunari. Totusi, Sfantul Gheorghe nu a fost ucis pe data, si nici macar trecut direct la torturi, din cauza ca Insusi Imparatul aprecia modul In care voievodul Isi facea datoria. „Sfatul tau si vitejia le judec a fi vrednice de cinste”, a spus acesta, de aceea voievodul a fost Indemnat… sa-si retraga cuvintele.
Dar cuvintele nu puteau fi retrase. „Nimic din cele vremelnice nu poate sa-mi slabeasca credinta catre Dumnezeul meu”, a fost concluzia Sfantului.

Au urmat Inchisoarea, bataile, chinurile, dar si multe minuni si vindecari ale Sfantului, de catre Ingeri. Nedumerit, Imparatul Diocletian considera ca Gheorghe are puteri vrajitoresti. De aceea l-a Incercat si cu doua bauturi aduse de vrajitorul Atanasie, care nu au avut niciun efect asupra Sfantului.

Care ar putea fi considerata cea mai mare minune din timpul vietii Sfantului Gheorghe? Poate ca s-ar gandi cineva la Invierea unui mort, Ingropat deja. Sau a unui bou mort, care apartinea lui Glicherie. Sau faptul ca a stat nevatamat In varul nestins. Dar minunea cea mai mare, dinaintea mortii sale mucenicesti, care a atras mania oarba a Imparatului a fost… dialogul deschis al Sfantului cu diavolii, care s-au rusinat si au fugit din fata lui, chiar din templul pagan al lui Apolo. Insisi demonii, legati prin puterea harului, au marturisit Cine este Dumezeul adevarat.
– Tu voiesti sa primesti jertfa de la mine ca un Dumnezeu? Sfantul, zicand aceasta, si-a facut semnul Crucii, iar diavolul care locuia In idol a raspuns:
– Nu sunt Dumnezeu; si niciunul asemenea mie nu este! Numai Unul este Dumnezeu; Acela pe care tu Il propovaduiesti! Noi ne-am departat de Ingerii ce-I slujesc Lui si Inselam pe oamenii cei stapaniti de invidie”.
– Dar cum Indrazniti voi sa stati aici, venind eu, slujitorul adevaratului Dumnezeu? Zicand Sfantul acestea, un sunet si glas de plangere iesea de la idoli, apoi deodata cazand toti la pamant s-au sfaramat.
Pentru Imparat, aceasta Intamplare a biruit toata Incercarea lui de a-l convinge pe Gheorghe sa renunte la credinta crestina. Dar mai Inainte de a fi martirizat Sfantul, chiar Imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, a marturisit credinta In Hristos, trecand la Domnul In aceeasi zi cu mucenicul, ce a fost taiat cu sabia pe 23 aprilie 303.

In Biserica Ortodoxa, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit la 23 aprilie. Biserica Ortodoxa Rusa are Inca doua pomeniri ale Sfantului, la 3 noiembrie – sfintirea bisericii Sfantului Gheorghe din Lydda, sec. IV, unde au fost transferate moastele Sfantului, si la 26 noiembrie, sfintirea bisericii Sfantului Gheorghe din Kiev, sec. XI.

In prezent, Sfantul Gheorghe este cinstit ca ocrotitor al Aragonului, Angliei, Cataloniei, Etiopiei, Georgiei, Greciei, Lituaniei, Palestinei, Portugaliei, Maltei si Rusiei. Numele Georgiei provine de la numele Sfantului, iar In aceasta tara exista peste 350 biserici ridicate cu hramul Marelui Mucenic.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.