Arhivele Vaticanului, din cel de-al doilea razboi mondial, vor fi puse on-line la dispozitia publicului, in mod gratuit

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Arhivele Vaticanului, din cel de-al doilea razboi mondial, vor fi puse on-line la dispozitia publicului, in mod gratuit

Arhivele Vaticanului, referitoare la cel de-al doilea razboi mondial, vor fi in curand postate pe Internet, a anuntat luni Osservatore Romano, ziarul Vaticanului, citat de France Press.


Aceste documente, la care accesul va fi gratuit, au fost deja publicate intre anii 1965 si 1981, la cererea din 1964 a Papei Ioan Paul al VI-lea, in Biblioteca Vaticanului, sub titlul: Pacte si documente ale Sfantului Scaun, referitoare la cel de-al doilea razboi mondial.

Initiativa digitalizarii celor 5.125 de documente (8.000 pagini), care dateaza din perioada martie 1939 – mai 1945, vine din partea fundatiei “Deschide calea”, care are scopul de a "elimina obstacolele existente pe calea dintre religii, si de a promova colaborarea intre acestea, oprind abuzul folosirii religiei in scopuri politice”.

"Am descoperit ca papalitatea lui Pius al XII-lea in timpul celui de-al doilea razboi mondial a devenit un cunoscut motiv de frictiune, acest lucru avand prin urmare un impact asupra a mai mult de un miliard de oameni", a declarat presedintele si fondatorul fundatiei, evreul new-yorkez Gary Krupp, agentiei de stiri religioase Zenit, declara L’Osservatore Romano.

Cu toate acestea, arhiva nu este direct legata de Papa Pius al XII-lea, un Papa a carei atitudine in fata Holocaustului, in timpul celui de-al doilea razboi, este controversata, asa incat organizatiile evreiesti fac apel la deschidere (vezi MONITOR Lacasuri Ortodoxe 2/2010) .

Raspunzand acestei cereri, directorul Arhivelor Secrete ale Vaticanului, Mons. Sergio Pagano a declarat in iulie 2009 ca ele urmeaza sa fie publicate in urmatorii cinci sau sase ani. El a mai spus ca documentele cu pricina arata clar ca "Papa si-a asumat riscurile, inclusiv cu caracter personal, pentru a-i salva pe evrei."

Procesul beatificarii Papei Pius al XII-lea, care s-a deschis in octombrie 1967, este o sursa de tensiune cu organizatiile evreiesti, iar decizia lui Benedict al XVI-lea, din decembrie 2009, de a-l proclama venerabil, un ultim pas spre beatificare, a iscat din nou controverse (vezi MONITOR Lacasuri Ortodoxe 1/2010).

© KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.