publicat în: Arhivă

Vaticanul ar trebui sa ii sanctioneze pe preotii pedofili irlandezi

Lacasuri Ortodoxe: din Londra
Vaticanul ar trebui sa ii sanctioneze pe preotii pedofili irlandezi

O asociatie a victimelor violurilor si abuzurilor sexuale infaptuite de preotii irlandezi asupra minorilor si-a exprimat speranta, marti, 16 februarie 2010, ca Vaticanul se va tine de cuvant si ii va pedepsi pe autorii faptelor “extrem de odioase", dupa cum le-a reclamat chiar Papa.


"Elementele care ne-au parvenit pana in acest moment par pozitive. Ramane sa vedem daca actiunile vor continua si daca vor ajunge suficient de departe", a declarat pentru AFP John Kelly, fondator al Supravietuitorilor Irlandezi ai Grupului Copiilor Abuzati, comentand primele rapoarte referitoare la convocarea episcopilor irlandezi la Vatican, de Papa.

Papa a descris ca fiind "deosebit de odioase" actele infaptuite de preotii din regiunea Dublin, acoperite de superiorii acestora, care au reusit sa abuzeze sute de copii de-a lungul catorva decenii.

Delegatia irlandeza a fost primita de catre Papa Benedict al XVI-lea, luni dimineata.

Vaticanul ar trebui sa ii sanctioneze pe preotii pedofili irlandezi

"Pentru moment, cuvintele par a fi foarte dure si asta este exact ceea ce aveam nevoie, dar sunt doar cuvinte", a declarat Kelly. "Poporul irlandez si victimele au dreptul sa se astepte la masuri ferme din partea Papei, avem dreptul sa asteptam ca Papa sa traga la raspundere atat pe cei care au comis aceste fapte cat si pe cei care le-au acoperit".

intr-o scrisoare deschisa adresata Papei, asociatia a cerut convocarea unei instante – similare cu un tribunal al consistoriului Bisericii Angliei – "pentru a afla adevarul" si a-i pedepsi pe preotii implicati.

Kelly a mai pledat, de asemenea, pentru compensarea victimelor Bisericii si pentru eliminarea din “randul clerului, a tuturor episcopilor care au pacatuit".

"Doar atunci, (Papa) va putea veni in Irlanda pentru a-si cere scuze", a adaugat el. Pentru moment, "exista prea multe resentimente fata de o biserica ce nu ia atitudine”.

Vaticanul ar trebui sa ii sanctioneze pe preotii pedofili irlandezi

Papa Benedict al XVI-lea a confirmat la inceputul lunii februarie ca va face prima vizita din pontificatul sau, in Regatul Unit, la o data nespecificata.

Christine Buckley, o victima a violurilor, a pledat pentru o noua etapa in excursia papala, subliniind la radioul irlandez RTE ca Papa Benedict al XVI-lea ar trebui sa ceara scuze victimelor din Irlanda, asa cum s-a intamplat in SUA si Australia.

© Alex_Daniel Rotariu – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010