Inscriptii antisemite pe mormantul Irenei Sendler, salvatoarea a 2500 copii evrei din ghetoul Varsoviei

Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia
Inscriptii antisemite pe mormantul Irenei Sendler, binefacatoarea copiilor evrei

O inscriptie antisemita a fost gravata pe mormantul Irenei Sendler, o poloneza care a salvat 2.500 de copii evrei din ghetoul din Varsovia, a anuntat, miercuri, 14 iulie 2010, postul public de televiziune polonez TVP, citat de France Presse.

©Traducere si Redactare: KSLCatalin pentru Lacasuri Ortodoxe® (cell extract) or…


Inscriptia "Afara evreii!" a putut fi vazuta pe placa de gresie care acoperea mormantul sau din cimitirul varsovian Powazki, conform imaginilor televizate.

Un purtator de cuvant al politiei a anuntat deschiderea unei anchete pentru incercarea identificarii autorului.

Decedata in 2008, la varsta de 98 de ani, Irena Sendler a ajutat inainte de cel de-al doilea razboi mondial familiile sarace evreiesti din Varsovia, unde a lucrat ca asistent social.

in toamna anului 1940, aceasta si-a asumat riscuri considerabile aducand hrana, imbracaminte si medicamente locuitorilor din ghetou.

in 1942, ea a scos clandestin copiii din ghetou si i-a gazduit la familii si manastiri catolice. Copiii au fost ascunsi in valize ale pompierilor sau gunoierilor, sau sub mantalele persoanelor care aveau dreptul sa intre in ghetou.

in 1965, Irena Sendler a fost decorata cu o distinctie acordata de Institutul Yad Vashem din Ierusalim.

"Profanarea mormantului sau este un act josnic, care naste sentimente de indignare", a declarat catre TVP, Michal Glowinski, unul dintre copiii salvati de Sendler.

Un articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 26/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.