publicat în: Arhivă

Emitatoarele Radio Vatican, acuzate in Justitie, de poluare electromagnetica puternica

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Emitatoarele Radio Vatican, acuzate de poluare electromagnetica

Un raport al Justitiei, acuzand emitatoarele Radio Vatican ca ar fi afectat starea de sanatate a locuitorilor din apropiere, este puternic contestat de catre directorul Radio Vatican, parintele Federico Lombardi, a raportat ieri, miercuri, 14 iulie 2010, presa italiana.

Acest episod este cel mai recent al unui caz deschis inca din anul 2001, cand locuitorii din Cesano, la nord de Roma, acuzau giganticul emitator al Radio Vatican, situat pe teritoriul comunei, ca ar provoca leucemii si probleme grave de sanatate.

©Traducere si Redactare: KSLCatalin pentru Lacasuri Ortodoxe® (cell extract)


Exista "o legatura importanta, coerenta si semnificativa" intre expunerea la undele radio emise de Radio Vatican si "riscul crescut de leucemie si limfom la copii", a concluzionat prof. Andrea Micheli, ales in 2005 de catre Justitie pentru studierea unui posibil efect al undelor electromagnetice asupra sanatatii persoanelor supuse acestor radiatii, conform mass-media. Medicul se refera in general la "riscuri semnificative" de deces din cauza cancerului, la persoanele care locuiesc pe o raza de 5-9 km de emitator de cel putin 10 ani.

Lombardi, preot si purtator de cuvant al Vaticanului, si-a exprimat "uimirea" fata de publicarea "informatiilor privind rezultatele anchetei", chiar daca "expertiza nu a fost facuta public de curte”.

”Radio Vatican va prezenta cat mai rapid propriile observatii si contra-expertizele propriilor sai consilieri tehnici", a mai adaugat el, subliniind ca "literatura stiintifica internationala in materie nu a demonstrat existenta unei legaturi cauza-efect de genul celei la care au ajuns concluziile expertizei”.

in 2001, anchete ale Ministerului italian al Mediului au identificat mai multe suprafete cu campuri magnetice cu mult mai mari de 6 volti pe metru, cat este limita maxima autorizata.

Un raport al Agentiei de Sanatate Publica din Lazio, regiunea Roma, a raportat langa Cesano o rata a mortalitatii infantile, de leucemie, de trei ori mai mare decat in alte zone din jurul capitalei.

Acest poluari electromagnetice au castigat in prima instanta, o condamnare la zece zile de inchisoare pentru Cardinalul Roberto Tucci, presedintele Radio Vatican, si rev. Borgomeo Pasquale, directorul sau general, la momentul respectiv.

Dupa diverse decizii ale justitiei, faptele au fost declarate prescrise, in 2009.

Un articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 26/2010