Consiliul de Stat din Belgia a suspendat interdictia purtarii voalului islamic si a altor simboluri religioase in scoli

Lacasuri Ortodoxe: din Bruxelles

Consiliul de Stat din Belgia a suspendat joi, 18 martie 2010, interdictia de a purta voalul islamic, precum si alte simboluri religioase, in scolile din regiunea flamanda Flandra, argumentand ca nu este clar daca interdictia a fost impusa de insitutia care are aceasta putere.


Consiliul regional din Flandra, al Educatiei, impusese aceasta interdictie pe 11 Septembrie 2009, informeaza Rombell, dupa ce profesorii au sustinut ca unele familii de musulmani isi obliga fetele sa poarte valul, impotriva vointei lor.

Insa Consiliul de Stat a cerut ca interdictia sa fie suspendata argumentand ca nu consiliul educatiei are dreptul sa impuna interdictia ci parlamentul flamand, care are putere legislativa in provincie.

‘In urma unei cereri facuta de o eleva musulmana, Consiliul de Stat cere… suspendarea executarii acestei interdictii si cere parerea Curtii Constitutionale,’ se suttine in comunicatul de presa eliberat de consiliu.

Curtea Constitutionala va decide "daca interdictia poate fi impusa fara o decizie legislativa in acest sens", care in cazul de fata trebuie data de parlamentul flamand, se poate citi mai departe, in comunicat.

Constitutia complexa a Belgiei separa puterile de decizie intre guvernul federal si parlamentul din Bruxelles, si guvernele si parlamentele regiunilor tarii, Flandra flamanda si Valonia francofona, inofrmeaza agentia de stiri citata mai sus.

©Teo-CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 10/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.