Joaca de lut – Muzeul Taranului Roman

Joaca de lut
Joaca de lut – proiect al Asociatiei Prietenii Muzeului Taranului Roman si Muzeul Taranului Roman, derulat in perioada 1 ianuarie – 5 iunie, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, Bucuresti.
Ce se poate face cu o bucata de lut, mirosind a reavan si a soare, a padure si a vazduh?


Educatie prin joc
Ateliere de modelare a lutului realizate cu copii cu varste cuprinse intre 6 si 13 ani.
Modeland lutul si dand viata formelor din natura, copilul ii simte textura si respiratia, ii exploreaza posibilitatile si isi foloseste creativitatea in armonie cu un mediu din ce in ce mai ignorat sau chiar agresat.

Cunoastere de tehnici traditionale
Satul vechi stia sa respire in ritmul naturii. Orasul contemporan nici macar nu mai stie sa semene iarba, ea se cumpara la metru patrat. Copiii invata sa cunoasca si sa stapaneasca lutul, in contextul avalansei de materiale sintetice si produse de folosinta zilnica gata facute.

Pretext pentru descoperirea unui muzeu
Sa vezi sali prietenoase, cu pereti pictati, pline de obiecte frumoase, surprinzatoare sau, din contra, coborate parca din blidarul bunicii.

Implicare
Voluntari entuziasmati, cunoscatori intr’ale lutului precum artisti, ingineri, profesori, arhitecti… iau din bucata de lut si, cu stiinta si joaca, daruiesc din cunostintele si timpul lor prietenilor mai mici.

Expozitie
In luna iunie ii dam lutului ce-i al lui, adica un spatiu verde, frumos, in care sa se odihneasca, sub ochii tuturor, obiectele iesite din mainile copiilor.

©Teo-CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 10/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.