publicat în: Arhivă

Un tribunal islamic interzice discutiile pe Twitter si Facebook

Lacasuri Ortodoxe: din Kano (Nigeria / AFP)
Un tribunal islamic interzice discutiile pe Twitter si Facebook

Un tribunal islamic din nordul Nigeriei, unde legea Shariei este in vigoare, a ordonat suspendarea discutiilor pe Twitter si Facebook, lansate de catre o asociatie a drepturilor omului, care dorea sa marcheze aniversarea a 10 ani de la prima amputare efectuata unui nigerian condamnat pentru furt, a raportat presa occidentala marti 23 martie 2010.


Este prima data cand un tribunal islamic ia o asemenea masura in Nigeria, spun observatorii nigerieni.

Tribunalul Magajin Gari din Kaduna (nord), a ordonat unei asociatii civile importante, care militeaza pentru drepturile omului – Congresul Drepturilor Civile (CRC), cu sediul in nordul Nigeriei – sa suspende dezbaterea pe Twitter si Facebook despre amputarea mainii drepte a unui nigerian, Buba Bello Jangebe, in virtutea unei hotarari a unei instante sharia din Statul Zamfara (nord), in anul 2000.

Instanta a dispus, de asemenea, inchiderea blogului asociatiei, dedicat acestui caz.

Hotarare urmeaza unei plangeri depuse vineri de catre un grup care promoveaza protejarea Shariei, Fratia Musulmana din Nigeria (Muslim Brotherhood of Nigeria), cu sediul in Kaduna – al doilea oras ca marime din nordul Nigeriei.

Grupul a declarat ca aceste discutii urmaresc “luarea in ras a Shariei”.

Statul Zamfara a fost primul care, in 2000, in Nigeria, a introdus aplicarea stricta a legii Sharia, dupa intoarcerea regimului civil, in urma a 15 ani de dictatura militara.

Jangebe, un cunoscut hot de vaci, a fost condamnat, primind pedeapsa taierii mainii drepte. Sentinta, prima de acest tip, a fost executata atunci de guvernatorul Statului Zamfara, provocand un val de furie locala si internationala.


Reactiile fata de "retelele de socializare" nu au loc insa doar in lumea musulmana. In ultimele zile, o predica a unui pastor (nu se aminteste din ce "confesiune" face acesta parte) a circulat pe net, pornind de la un articol semnat: .

©Alex_Daniel Rotariu publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 10/2010