De Florii, despre… flori

Lacasuri Ortodoxe: din Paris/AFP
Francezii au oferit mai putine flori in 2009, insa le-au cumparat mai mult pentru cimitire
Francezii au oferit mai putine plante si flori in 2009, insa achizitionarea acestora, pentru cimitire si ceremonii funerare, a crescut brusc, potrivit unui studiu publicat marti, 23 martie 2010, de Agrimer France.


Conform acestui studiu, care se axeaza pe cheltuielile personale pentu achizitionarea "plantelor ornamentale" in anul ce a trecut, cumparaturile pentru cadouri s-au ridicat la suma de 1.196 miliarde euro, inregistrand o scadere de 5,1%.

Cu toate acestea, vanzarea a crescut cu 4% (419 milioane), cumpararea florilor pentru inmormantari si cimitir crescand cu 17,9% (663.4 milioane de euro), potrivit AGRIM, citat de de AFP, care nu isi explica aceasta crestere.

Plantele folosite pentru decorarea mormintelor, sau achizitionate pentru inmormantare, reprezinta acum 29,1% din vanzari, surclasate de procentajul celor ce au fost oferite (52,5%), dar depasind numarul florilor achizitionate in folos propriu (18,4 %).

in total, francezii au cheltuit 3.24 miliarde euro pe plante de interior sau exterior, in crestere cu 2,9% fata de anul 2008.

Printre plantele de interior, pentru care francezii au cheltuit 2,3 miliarde euro, plantele inflorite au inregistrat cea mai puternica crestere. Orhideele sunt pe primul loc, urmate de crizanteme.

"Recordul" a fost inregistrat la florile taiate, cumparate pentru camera, care au cunoscut o scadere „pronuntata”, dar sumele achitate pentru aranjamente florale si buchete au crescut.

Cheltuielile pentru plante verzi au scazut si ele. Ficusul isi pastreaza primul loc in palmaresul achizitiilor, depasind yucca.

in ceea ce priveste plantele in aer liber, unde achizitiile se concentreaza pe perioada lunilor martie – aprilie – mai, recordul a fost atins de clementina de toamna, cheltuielile situandu-se undeva in jurul sumei de un miliard euro.

Pe locul intai au fost pomii fructiferi, care au adus cele mai mari beneficii, urmati de arbori, de arbusti si de gardurile vii ornamentale (mai putin coniferele), trandafiri si semintele de flori si iarba.

©Carmen-Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 10/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.