Impunerea voalului musulman se va pedepsi cu un an de inchisoare in Franta

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Impunerea voalului musulman se va pedepsi cu un an de inchisoare in Franta

Guvernul francez intentioneaza sa le pedepseasca, cu o amenda de 150 de euro, pe femeile care poarta voal integral, si cu un an de inchisoare si 15.000 de euro, pe cei ce le vor impune acest lucru, conform unui text publicat in "Le Figaro", in editia de vineri 30 aprilie 2010.


Ziarul a publicat doua articole ale proiectului condus de ministrul Justitiei, Michele Alliot-Marie, care urmeaza sa fie inaintat Consiliului de Stat, pentru revizuire, inainte de examinarea de catre Cabinet, in data de 19 mai 2010.

Potrivit Le Figaro, citata de AFP, articolul 1 prevede ca "nimeni nu poate purta vesminte, in public, concepute astfel incat fata persoanei sa fie ascunsa", in caz contrar primind o amenda de 150 de euro, "fiind condamnata, ca alternativa sau complementar, si la un curs de cetatenie”.

Articolul 2 vizeaza infractiunea de "instigare sau impunere in ascunderea fetei proprii pe motive care tin de sex”. O asemenea impunere prin "violenta, amenintari, abuz de putere sau autoritate se pedepseste cu un an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro. Aceasta noua infractiune face parte din capitolul 5 din Codul Penal, referitor la incalcari ale demnitatii umane.

Conform unuia dintre semnatarii textului amintit, citat de Le Figaro ca fiind “anonim”, s-a hotarat o pedeapsa lejera pentru femeile care poarta voal, intrucat ele sunt adesea victimele ale unor astfel de impuneri.

Guvernul a declarat ca urmareste ca, inainte de punerea in aplicare a textului care va fi discutat in iulie 2010, in Consiliu, sa prevada o "faza" de pedagogie, pentru a incerca sa se asigure ca femeile se vor "dispensa ele insele, singure” de voalul islamic complet.

©traducere si redactare KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.