Amnesty International condamna interdictia voalului musulman complet in Belgia

John Dalhuisen Lacasuri Ortodoxe: din Londra
Amnesty International condamna interdictia voalului musulman complet in Belgia

Amnesty International a condamnat, joi, 29 aprilie 2010, decizia Parlamentului Belgian de a interzice purtarea voalului islamic integral, in spatiul public, apreciind ca aceasta ar insemna "un precedent periculos".


"O interzicere totala a acoperirii fetei ar incalca drepturile la libertatea de exprimare si de religie a femeilor care poarta burqa sau niqab", a declarat John Dalhuisen, expert al organizatiei de aparare a omului, pe probleme de discriminare in Europa.

Potrivit acestuia, "decizia de interzicere in Belgia a voalului complet, in pemiera in Europa, constituie un precedent periculos".

Parlamentul belgian a votat in unanimitate, cu doar doua abtineri, un text care interzice purtarea voalului intreg islamic in orice spatiu public, inclusiv pe strada, aceasta tara fiind deci prima care face acest pas in Europa.

"Suntem prima tara care da o lovitura formei de sclavagism in randul femeilor, si speram sa fim urmati de Franta, Elvetia, Italia, Olanda, tari in care credem", a afirmat deputatul liberal, Denis Ducarme.

Amnesty a cerut, de partea sa, Camerei Superioare a Belgiei, Senatului, care trebuie sa decida acum, inversarea acestei decizii. Potrivit lui Dalhuisen, aceasta hotarare poate intr-adevar "sa fie o justificare pentru restrictionarea libertatii de exprimare si de religie".

©traducere si redactare Carmen_Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.