Decesul academicianului laic Nasr Hamed Abu Zeid

Lacasuri Ortodoxe: din Cairo – Egipt
Decesul academicianului laic Nasr Hamed Abu Zeid

Academicianul egiptean Nasr Hamed Abu Zeid, care a fost fortat sa plece in exil in Olanda, in anii 1990, dupa ce a fost judecat in Egipt ca apostat si condamnat sa divorteze de sotia sa, a murit in dimineata zilei de luni, 5 iulie 2010.

©Articol si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman (cell extract) or…


Profesorul, in varsta de aproape 67 de ani, s-a imbolnavit dupa o calatorie in Indonezia si a fost internat intr-o suburbie din Cairo pentru aproximativ o luna, a spus sotia lui, profesoara de literatura franceza, Ibtihal Younes.

Nasr Hamed Abu Zeid a fost considerat apostat in 1995 de catre un tribunal din Cairo, dupa o plangere depusa de un grup de avocati islamisti care l-au acuzat de erezie in urma unor cercetari facute asupra Coranului.

El a fost condamnat sa divorteze de sotia sa, intrucat o femeie musulmana nu poate fi casatorita cu un apostat, conform shariei islamice, sursa principala a legislatiei din Egipt.

Refuzand si temandu-se pentru viata sa, a fugit in exil, cu aceasta, in Olanda, dar a revenit in mod regulat in Egipt.

Nasr Hamed Abu Zeid a fost inmormantat luni dupa-amiaza, conform agentiei de stiri oficiale Mena.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 25/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.