In luna septembrie, la 5 secole de la schisma, va avea loc o vizita papala “istorica” in Marea Britanie

Lacasuri Ortodoxe: din Londra (AFP) – Marea Britanie
In luna septembrie, la 5 secole de la schisma, va avea loc o vizita papala "istorica" in Marea Britanie

Biserica Catolica si guvernul britanic au insistat luni, 5 iulie 2010, asupra caracterului "istoric ridicat" al vizitei de Stat a Papei Benedict al XVI-lea, in septembrie 2010, in Regatul Unit, justificand costurile ridicate ale acestei premiere, la cinci secole dupa ruptura lui Henry al VIII-lea de Roma.

©Articol si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or…


Detaliile vizitei programate pentru perioada 16-19 septembrie 2010 au fost divulgate simultan la Londra si Vatican.

"Guvernul este hotarat sa faca din aceasta vizita un succes deplin", a spus in cadrul unei conferinte de presa la Londra, lordul Patten, insarcinat de primul-ministru David Cameron cu organizarea turneului papal criticat in mai multe privinte de mass-media din Marea Britanie, in special din cauza cheltuielilor pe care le genereaza in bugetul de austeritate.

Regatul Unit va aloca acestui eveniment 10-12 milioane lire sterline (12 – 14.5 milioane euro) afara de costurile politiei si de securitate nespecificate, a indicat Lord Patten.

Fostul comisar european si ultimul guvernator britanic in Hong Kong, catolic intr-o tara majoritar anglicana, a sustinut ca factura deplasarii de 4 zile o va depasi cu putin pe cea a summit-ului recent al G20 de la Toronto, care a durat o zi.

Co-organizator al conferintei de presa, Arhiepiscopul Vincent Nichols, presedinte al Conferintei Episcopilor din Anglia si Tara Galilor, a declarat ca a primit aproximativ 5 milioane de lire sterline (6 milioane de euro), din care 4/5 provenind din donatii private, pentru satisfacerea cheltuielilor cauzate de “inalta” vizita "istorica", care suscita entuziasmul lui Benedict al XVI-lea.

Ca raspuns la intrebarile presante ale jurnalistilor, Arhiepiscopul Nichols parea sa excluda faptul ca Papa va profita de venirea sa pentru a se scuza din nou, in contextul unor scandaluri care implica preoti pedofili in mai multe tari.

Biserica Angliei "a condamnat pe buna dreptate abuzul si a criticat pe buna dreptate" reactia lenta a Vaticanului. "Nu cred ca vom pierde timpul stingand acest foc”. "Regatul Unit nu este Belgia, nici Irlanda, nici Statele Unite", a argumentat el.

in mod similar, "nimeni nu ar trebui sa faca presiuni asupra Papei sa se intalneasca cu victimele abuzurilor, doar pentru a-si creea o imagine buna", a spus el.

Papa Benedict al XVI-lea va fi primit pe 16 septembrie 2010 de catre Regina, capul Bisericii Anglicane, in palatul sau scotian din Holyroodhouse, Edinburgh.

El va celebra o messa in Glasgow, a declarat Rev. Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului, intr-un comunicat.

La Londra, acesta se va intalni cu "reprezentanti din mediile politic, cultural si economic", la Westminster Hall, si va participa la o celebrare ecumenica in Westminster Abbey.

Papa va prezida, de asemenea, ritul beatificarii cardinalului John Henry Newman, la Birmingham, teolog si profesor al secolului 19, convertit la catolicism.

Papa Ioan Paul al II-lea, in 1982, a fost primul pontif care a vizitat Regatul Unit, de cand regele Henric al VIII-lea a rupt legatura cu Roma si cu catolicismul, in 1534, instituind Biserica Anglicana.

Vizita pastorala, mai putin importanta decat o vizita de stat, a cunoscut un impact considerabil in aceasta tara cu 4.2 milioane catolici, din 61 milioane de locuitori.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 25/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.