Dalai Lama la aniversarea a 75 de ani. Succesiunea, in plan apropiat

Lacasuri Ortodoxe: din Dharamsala (India)
Dalai Lama la aniversarea a 75 de ani. Succesiunea in planul apropiat

Mii de tibetani au sarbatorit astazi, marti, 6 iulie 2010, aniversarea de 75 de ani a liderului lor spiritual in exil, Dalai Lama, ultimul bastion impotriva politicii chineze in Tibet, a carui varsta si sanatate precara insa constituie motivul unei dezbateri mai pronuntate a problemei succesiunii.

in conditiile unei ploi puternice, demnitarul budist a vorbit unei multimi de aproximativ 5.000 de adepti, la templul McLeod Ganj, in susul orasului Dharamsala, la poalele muntilor Himalaya (nordul Indiei).

©Articol si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman (cell extract) or…


Fara a-si pierde zambetul sau din totdeauna, acesta a aparut pe o scena inaintea unor grupuri de adulti si copii de scoala, dar si a unor turisti straini.

"Cand vad aceste imagini si vad calea parcursa, am incredere ca viata mea nu a fost in zadar", a spus el, aratand spre unele fotografii surprinse in diferite etape ale vietii.

intr-un scurt discurs, citat de AFP, el a deplans faptul ca tibetanilor din Tibet nu li se permite celebrarea zilei sale de nastere, din cauza opresiunii chineze.

intrebat la Pekin asupra acestei aniversari, Qin Gang, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez, a raspuns: "Nu exista decat doua date pe care mi le amintesc, prima este 28 martie 1951, ziua eliberarii pasnice a Tibetului, a doua fiind 23 mai 1959, ziua in care Tibetul a aplicat reformele democratice, un milion de robi tibetani fiind eliberati.

Adorat de poporul sau, Dalai Lama, care a fugit din Tibet in 1959 in urma unei revolte anti-chineze, este urat de Beijing, care-l considera un separatist periculos.

Cu toate acestea, castigatorul premiului Nobel pentru Pace in 1989, propovaduitor al non-violentei, Dalai Lama pledeaza pentru o politica concilianta fata de China, o cale "de mijloc" printr-o simpla "autonomie culturala".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 25/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.