publicat în: Arhivă

Festival de Film: Ingerul de lumina – Biserica si Cinema, Teologie si Arta, Spectacol si Evlavie, Ascetism si Banchet duhovnicesc

Festivalul de Film Ingerul de lumina - Lucezarnii Angel Moscova 2010 Fenomenul festivalurilor crestine de film din Rusia, nascute la inceputul anilor ‘90, este unic nu doar in aria tarilor de traditie ortodoxa, ci si in toata Europa, Asia si aproape in intreaga lume.

in perioada de maxima criza a tranzitiei, cand Rusia resimtea acut falimentul valorilor morale ale societatii, iar, pe de alta parte, Biserica isi redobandise libertatea de exprimare, mai multe grupuri de artisti, jurnalisti, alti oameni de cultura si reprezentanti ai Bisericii au simtit nevoia sa-si uneasca eforturile pentru a contracara invazia de agresivitate si paganism din viata sociala si mai ales din industria audiovizualului. Initiativa s-a dovedit salutara, fiind primita cu bratele deschise de publicul din intreaga Rusie si sustinuta cu entuziasm de diverse organizatii culturale, civile si religioase.


Astfel, era creat simultan terenul pentru productia si distributia de film si teatru, al valorilor pozitive, pentru apologetica si catehizarea generatiilor de spectatori si artisti private de educatie religioasa, dar si pentru promovarea unui ecumenism constructiv, foarte important pentru o tara cu vechi traditii multireligioase si oferind premisele unui bun dialog (desi prea putin exploatat) cu miscarile artistice ecumenice din Occident.

Refacerea puntilor dintre ‘filmul valorilor pozitive’ si public, dintre actorii, cineastii si jurnalistii crestini si spectatori, punti dramatic sfasiate, mai ales in ultimele doua decenii, de agresivitatea si demonismul ecranului, este inca un efect de taumaturgie sociala al acestui tip de manifestari.

Despre "Un nou curent de renastere spirituala a Rusiei", "Cinematograful pozitiv se intoarce", puteti citi intr-un articol cuprinzator alcatuit de Elena DULGHERU, critic de film, doctor in Cinematografie si Media, publicat de Centrul de Presa al Patriarhiei Romane.

Festivalul Filantropic de Film "ingerul de lumina" ("Lucezarnii Angel", Moscova, 1-7 noiembrie 2010), desfasurat sub obladuirea PF Kirill, sub patronajul primei doamne a tarii, Svetlana Medvedeva, si cu concursul mai multor organizatii de educatie cultural-religioasa, se afla anul acesta la cea de-a VII-a editie. (…)

Concept relativ nou, ‘filmul valorilor pozitive’ incearca sa adune sub aceeasi cupola reperele duhovnicesti si morale, pentru a cultiva, in spiritul tolerantei iubitoare, un cinematograf constructiv, de inalta calitate artistica si elevatie spirituala. Calitatile sale benefice si restauratoare isi spun cuvantul atat asupra spectatorilor, cat si asupra tuturor participantilor la productia filmica.

Arena "ingerului de lumina" creeaza cadrul unei intalniri rodnice si neconventionale, unice in istorie, dintre Biserica si Cinema, Teologie si Arta, Spectacol si Evlavie, Ascetism si Banchet duhovnicesc, reunind astfel doua dimensiuni fundamentale ale fiintarii umane, despartite aproape iremediabil de multe veacuri.


Aici, poti vedea si cele doua Filme productie Lacasuri Ortodoxe care au ocupat locurile 1 si 2 la festivalul de Film Scurt Alba Iulia 2008 la sectiunea vizualizari, organizat de Dl. Marius Moga senior:

1. Un FILM productie Lacasuri Ortodoxe, premiat cu Locul 1 la Festivalul de Film Scurt Alba Iulia: "Aici este casa lor… si se vor intoarce pentru totdeauna in casa lor" – Lacasuri Ortodoxe

2. (FILM – o productie Lacasuri Ortodoxe, premiat cu locul II la festivalul de Film Scurt Alba Iulia – 2008) Crestinii ortodocsi il sarbatoresc astazi pe Sfantul Mare Ierarh Nectarie Taumaturgul

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010