“Mai multe culturi, O singura credinta” – Ziua Educatiei Ortodoxe 2010, la New York

"Mai multe culturi, O singura credinta" – Ziua Educatiei Ortodoxe 2010, la New York

„Vino alaturi de noi in ziua festiva care iti va hrani inima, mintea si sufletul!” – asa suna invitatia din acest an la Seminarul Ortodox Sfantul Vladimir din New York, cu ocazia organizarii Zilei Educatiei Ortodoxe.

?i in acest an, ca de fiecare data, aceasta zi il va aduce aproape pe Parintele Protopop Mihai Oleksa, care va fi vorbitorul principal, si care va da tonul noii dezbateri: "Mai multe culturi, O singura credinta".

©Articol si redactare Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea (cell extract) or…


Parintele Michael si-a petrecut ultimii patruzeci de ani in Alaska, slujind ca preot de sat, profesor universitar si consultant pe relatii interculturale si comunicatii.

El este autorul mai multor carti despre culturile indigene si istoria Alaskai, printre care „Spiritualitate misionara in Alaska” (SVS Press, 2010). A absolvit Universitatea din Georgetown in 1969, obtinand Masterul in teologie la Sf. Vladimir, in 1973, si a continuat sa isi completeze gradul de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Presov, Slovacia, punand un accent special pe Istoria Formarii Alaskai in perioada Rusa-Alaska (1741-1867). El este recunoscut ca un "Batran" al „Alaska Federation of Natives”, "distins slujitor al poporului" prin aprecierea "Board of Regents of the University of Alaska", si onorat de Alaska Sate Legislature si National Governors Association.

”Vino sa exploram aspectele multiculturale ale popoarelor si tinuturilor care au imbratisat credinta crestin-ortodoxa”, se incheie invitatia din acest an.

FOTO:
Protopopul Mihai Oleksa, care va fi speaker-ul Zlei Educatiei Ortodoxe in data de 02.10.2010, aici asezand la inchinare frumoasa icoana a Sfantului Vasili Martysz, pe care a donat-o recent Capelei Sfintii Trei Ierarhi a seminarului.

Sfantul Mucenic Arhipastor Vasile Martysz a fost un preot ortodox polonez din prima jumatate a secolului al XX-lea. incepandu-si cariera ca misionar in America de Nord, s-a intors in patria sa care urma in curand sa fie inghitita de Primul Razboi Mondial.
Dupa razboi el a fost pus responsabil pe probleme ortodoxe in armata poloneza nou formata, pozitie pastrata timp de douazeci si cinci ani . A fost martirizat in mai 1945, in ultimele zile ale celui de-al doilea razboi mondial, de catre raufacatori care au atacat familia acestuia, fara mila. El este comemorat la 4 mai.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 25/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.