Guvernul bulgar refuza sa plateasca despagubiri Sinodului lui Inokentie

Guvernul bulgar refuza sa plateasca despagubiri Sinodului lui Inokentie, care a actionat statul in judecata, anul trecut, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in baza acuzatiilor de incalcare a drepturilor la libertatea religioasa.

Problema schismei Bisericii din Bulgaria a dus la formarea a doua biserici ortodoxe, una condusa de Patriarhul Maxim si alta in frunte cu Mitropolitul Inokentie.

©Articol si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or…


in martie 2009, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a sprijinit Sinodul lui Inokentie in cererea independentei si a decis ca Bulgaria a incalcat dreptul la libertatea religioasa si, de asemenea, ca guvernul bulgar ar fi intervenit in mod disproportionat prin numirea Patriarhului Maxim ca sef al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Ministrul bulgar, Bojidar Dimitrov, care este responsabil cu politica religioasa de stat, a anuntat vineri, 25 iunie 2010, ca nu exista inca o rezolutie pe aceasta tema.

El a adaugat ca refuzul inregistrarii Sinodului lui Inokentie a fost hotarat de partidul centrist al fostului tar Simeon de Saxa-Coburg, Miscarea Nationala pentru Stabilitate si Prosperitate (NDSV), impotriva Constitutiei bulgare.

Potrivit ministrului, compensatiile solicitate de catre Sinodul Inokentie sunt excesive.

"Despagubirile echitabile ar trebui sa ia in calcul doar consecintele negative ale incalcarii stabilite si nu sa le depaseasca", a spus Dimitrov.

in conceptia acestuia, despagubirile, pentru consecintele negative ale faptului ca oamenii lui Inokentie nu au fost lasati in biserici, s-ar ridica la cateva sute de mii de BGN, si nu la suma solicitata, de 743 milioane BGN.

"Ei doresc, in plus, despagubiri pentru Manastirea Rojen, construita de Tarul Ivan Asan al II-lea (1218-1241 dupa Hristos)", a mai spus el.

Ministrul a declarat ca, in discutiile preliminare cu Ministerul bulgar al Justitiei, Sinodul lui Inokentie respinsese despagubirile propuse. Acest lucru a determinat directionarea guvernului catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care apoi a decis in favoarea alternativei Sinodului.

"Pe perioada discutiilor, cererile lor au ramas neschimbate si nedemonstrate. Acestea sunt nerealiste si excesive si nu se bazeaza pe dovezi reale", a spus Dimitrov.

Acesta nu a mentionat in mod clar ce masuri vor fi luate in conditiile in care cererile Sinodului nu s-au schimbat, iar tara refuza sa plateasca compensatiile.

in 2004, reaminteste Agentia de Stiri Sofia, politia bulgara a luat cu asalt 250 de biserici din tara si a retinut mai multi preoti ai "Sinodului alternativ", intr-un raid controversat de restabilire a proprietatii oficiale a Bisericii Ortodoxe Bulgare.

In acest moment, informatia poate fi citita doar pe Lacasuri Ortodoxe!

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 25/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.