Patriarhia Romana nu a solicitat recent schimbarea actualului amplasament al Catedralei Mantuirii Neamului, si nici nu va accepta o astfel de propunere

intrucat, in ultimele zile, in anumite medii se incearca acreditarea ideii ca Patriarhia Romana ar dori schimbarea actualului amplasament al Catedralei Mantuirii Neamului, facem urmatoarele precizari:

Este prea tarziu pentru a schimba amplasamentul Catedralei Mantuirii Neamului cu un altul pe axul cladirii Palatului Parlamentului deoarece, in ultimii trei ani, au fost realizati pasi importanti pentru construirea viitoarei Catedrale pe actuala locatie.


in acest sens, mentionam doar faptul ca deja au fost executate si platite ample studii de prefezabilitate si fezabilitate pentru terenul trecut in proprietatea Patriarhiei Romane in vederea construirii viitoarei Catedrale patriarhale prin Legile nr. 261/2005 si nr. 376/2007.

in prezent, pe baza datelor tehnice din aceste studii referitoare la actualul amplasament, se afla in plina desfasurare concursul pentru selectarea proiectantului la care participa zece firme de proiectare, cinci din Bucuresti si cinci din tara. in plus, un ipotetic amplasament situat pe axul actualei cladiri a Palatului Parlamentului reprezinta o diversiune evidenta, iar nu un ajutor efectiv, avand in vedere faptul ca, potrivit specialistilor, spatiul respectiv nu permite constructii mari.

Din aceste motive, Patriarhia Romana considera orice incercare de a schimba amplasamentul viitoarei catedrale ca fiind o tentativa de amanare a construirii viitoarei Catedrale patriarhale, dupa cum s-a procedat pana in anul 2005.

in final, precizam faptul ca Patriarhia Romana, care are prin lege responsabilitatea construirii viitoarei Catedrale patriarhale, nu a solicitat recent niciunei institutii publice centrale sau locale schimbarea actualului amplasament si nici nu va accepta o astfel de propunere tardiva.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.