In Rossosa – Vinita, Ucraina – in timpul Sfintei Liturghii, parohul a fost imbrancit afara, iar biserica a fost incendiata

Duminica, 25 aprilie 2010, in regiunea Vinita din Ucraina, in satul Rossosa in timpul Sfintei Liturghii in biserica Sfantului Mare Mucenic Dimitrie au intrat reprezentantii patriarhatului din Kiev si au cerut enoriasilor sa paraseasca Sfantul Lacas. Dupa ce s-a opus agresorilor, parohul acestei bisericii a fost imbrancit si impins afara.


Mai apoi, clericul patriahatului de Kiev a lasat in biserica 6 adepte ale acestei denominatiuni si iesind a inchis usile bisericii din exterior.

Protoiereul Pavel Cuceriuc, in luna ianuarie a acestui an, impreuna cu o buna parte din enoriasii bisericii, a trecut din patriarhatul de Kiev la cel de Moscova. in locul acestuia, conducerea eparhiala a patriarhatului de Kiev a numit un cleric dintr-un sat alaturat. Credinciosii din patriarhatul Moscovei nu l-au lasat pe noul preot sa slujeasca in biserica.

in jurul orei 12, la aceasta biserica a venit arhiepiscopul Ionatan de Tulcin si Bratslav. Cand arhiereul a dat sa se urce pe scarile bisericii, enoriasii au inceput sa se incaiere. in acelasi moment, printre usile inchise ale lacasului, a inceput sa iasa un fum negru. in multime s-a raspandit zvonul ca femeile care s-au baricadat in interior si-au dat foc. Au fost chemati pompierii iar politistii au cerut sa fie deschisa biserica pentru a stinge focul.

S-a dovedit insa ca femeile ce au fost lasate in interiorul bisericii au dat foc cartilor de cult iar flacarile au inceput sa se raspandeasca vertiginos primprejur.

Dupa 10 minute au venit trupele de interventie rapida si masina de pompieri. Intrarea in biserica a fost blocata iar dupa scurte tratative femeile din interiorul bisericii au fost scoase, iar usile au fost sigilate pana la hotararea judecatoreaca, consemneaza pagina oficiala a PS Petru, Episcop de Hancu, Vicar al Mitropoliei Chisinaului si Intregii Moldove.

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.