Lucrari de restaurare (vizand minoritatile) fara precedent in Turcia. Un cimitir istoric armean din Sivas, renovat

primarul din sivas Un cimitir istoric armean, datand din anul 1061 d. Hr., si masurand sute de hectare in provincia de est a Sivas, a fost renovat in comun de catre Patriarhia Armeana din Turcia, Municipalitatea Locala si Biroul Guvernatorului Provinciei.
Un cimitir musulman situat in aceeasi zona a trecut si el, de asemenea, printr-un acelasi tip de restaurare, ca parte a proiectului conceput de Minas Durmazgüler, liderul Comunitatii Armene din Sivas, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Renovarea s-a desfasurat in colaborare cu Patriarhia, sub supravegherea lui Durmazgüler, in satul de langa Tavra Kumlutarla. Primarul Sivas, Dagon Ürhüp a declarat pentru o editie locala Daily News ca 70% din costul renovarii a fost suportat de catre municipalitate, in timp ce restul de 30 la suta a revenit Patriarhiei si proprietarilor de cimitir.

Armenii "din toate colturile lumii obisnuiesc sa vina in Sivas, vara, in vizita in cimitir, dar acesta se afla in stare proasta. Proiectul este foarte important, din mai multe motive", a declarat Durmazgüler, adaugand ca munca lor in comun cu Ürhüp a fost foarte eficienta.

Primarul Ürhüp a mai declarat ca cimitirul armean a fost puternic deteriorat din cauza jefuitorilor si a vanatorilor de comori aflati in zona, si ca au fost respectate masurile conforme traditiilor crestine, cu ajutorul Patriarhiei. Ürhüp a mai spus ca cimitirul musulman a fost si el, de asemenea, neglijat si ajunsese in stare proasta, si, de parca nu era indeajuns, exista des riscul incendierii, intrucat vara iarba se usca foarte tare.

Primarul a mai declarat, de asemenea, ca inscriptiile de pe pietrele funerare au fost rescrise, au fost plantati noi copaci si au fost realizate noi aranjamente peisagistice. Primarul Ürhüp si-a declarat si cu aceasta ocazie intentia de a face mai usor de descoperit materialul istoric al Sivas.

Dupa redeschiderea Bisericii Surp Hac, aflata pe insula Akdamar, pe Lacul Van din estul Turciei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), lucrari de restaurare a mai multor biserici si manastiri armene au fost initiate in Turcia, prin eforturile de colaborare ale autoritatilor locale cu Ministerul Culturii si Turismului. Primarul Ürhüp a sustinut eforturile de restaurare, fara vreo legatura cu aceste noi lucrari de restaurare, si a mai marturist ca ar fi intreprins acest proiect, chiar daca ar fi ajuns primar cu un deceniu in urma, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.