Muzeul Acropolis raspunde la acuzatia de cenzurare a animatiei lui Costa-Gavras

Lacasuri Ortodoxe: din ATENA, 5 august 2009

Muzeul Acropolis raspunde la acuzatia de cenzurare a animatiei lui Costa-Gavras



Directorul Muzeului Acropolis a raspuns ieri, marti 4 august 2009, acuzatiei de cenzurare a unei portiuni dintr-o animatie a regizorului greco-francez Costa-Gavras, care arata cum crestinii distrugeau Parthenonul.

Responsabilii Muzeului, deschis in iunie, au decis luna trecuta sa inlature o scena de 12 secunde, realizata de Costa-Gavras, dintr-o animatie de 13 minute, montata de Muzeu, ca urmare a plangerilor "unor oameni deranjati de scena".

Suparatoarea scena arata cum primii crestini, in vesminte preotesti (reverende), urcau pe scarile Parthenonului pentru a-l distruge (insistand pe o friza dorica) si spargand statui.

"Aceasta cenzura este inacceptabila", a spus realizatorul, aducand in discutie in mod provocator puterea pe care ar avea-o Biserica Ortodoxa Greceasca in Grecia, care nu este separata de Stat.

Profesorul Dimitris Pantermalis, director al muzeului, a discutat la telefon, in ziua de luni 3 august 2009, cu cineastul, pentru a pune capat acestei acuzatii, care a nascut polemici in tara.

"Gavras a declarat ca nu erau scene sensibile si nu se referea la distrugeri efectuate de prelati ai acelor vremuri, ci de catre barbati ai acelui moment", a spus Pantermalis intr-un comunicat.

in consecinta, dupa aceasta clarificare a domnului Gavras, muzeul este de acord ca prezentarea sa fie proiectata integral", a adaugat acesta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.