Muzeul Acropole acuzat de cenzurarea lui Costa-Gavras

Lacasuri Ortodoxe: din Atena, 3 august 2009

Un grup de promovare a drepturilor omului a acuzat celebrul muzeu Acropole din Atena ca ar fi cenzurat un video care prezenta distrugerea templului Parthenon de catre crestini, pe motivul unor presupuse reclamatii din partea Bisericii Ortodoxe Grecesti.


Sectiunea greaca a Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului a anuntat ca a inceput urmarirea penala impotriva muzeului, cerand ca pelicula video a realizatorului francez Costa-Gavras sa fie restaurata in intregime.

Sectiunea greaca precizeaza ca muzeul a taiat un pasaj de 12 secunde dintr-un film animat al lui Costa-Gavras care aratau personaje in vesmant preotesc care distrugeau sculpturile din Parthenon in Atena, o aluzie la transformarea fostului templu in bazilica crestina, atunci cand crestinismul s-a impus paganismului in Grecia, dupa cel de-al patrulea secol.

Costa-Gavras, fost presedinte al Cinematecii franceze, a numit Biserica Ortodoxa responsabila de aceasta cenzura.

"Cred ca este trist si inacceptabil faptul ca in Grecia, membra a Uniunii Europene, Statul se inclina sub presiunea Bisericii", a declarat directorul de origine greaca.

"De mult timp Biserica a refuzat realitatile, pentru a-si proteja dogmele. Ma gandeam ca Grecia s-a debarasat de astfel de meschinarii", a adaugat el.

Templul de marmura a fost grav deteriorat in timpul asediului din 1687 (venetia) si multe dintre sculpturi au fost duse in Londra, la inceputul secolului XIX, la ordinele diplomatului britanic Lord Elgin.

Muzeul Acropole a refuzat fragmentul cenzurat, subliniind ca el a fost eliminat "pentru a evita neintelegerile", atata timp cat circumstantele transformarii Parthenonului in Biserica nu sunt pe deplin cunoscute.

Actiunea in justitie intentata de Sectiunea greaca a Comitetului Helsinki va ajunge in fata instantei in decembrie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.