publicat în: Arhivă

Fotbalul si slujirea altarului se imbina bine deoarece biserica nu interzice practicarea sportului-Protoiereul Serafim Munteanu-fotbalist

Protoiereul Serafim Munteanu este Parohul Bisericii „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din satul Nimoreni, Ialoveni – Republica Moldova.

Parintele are o pasiune care ar putea parea neobisnuita pentru slujitorii altarului – fotbalul, el fiind presedintele Clubului veteranilor „Avantul – Nimoreni”.

Site-ul Mitropoliei Republicii Moldova, a prezentat pe aceasta tema un interviu cu Sfintia Sa:


– Parinte Serafim, cum a inceput totul?

– Mie mi-a placut sportul dintotdeauna, in special fotbalul. in sat a activat o echipa de fotbal a clubului intre anii 88-90, care era in Divizia B, iar prin 95-96, cand venisem la Nimoreni, aceasta echipa era in Divizia A. Cand aveam timp, veneam si sustineam baietii, veneau ei la biserica, ii stropeam cu agheasma, ma rugam pentru ei, iar mai tarziu m-am alipit si eu lor. ?i astfel jucand zi de zi, intre noi s-au creat relatii foarte bune. Mai tarziu, insa din cauza problemelor financiare, echipa de fotbal a satului si-a incetat activitatea. Cu trei ani in urma, luand initiativa am refacut echipa, si de atunci, in fiecare zi de vineri, avem meciuri in diferite raioane ale tarii.

– Cum se imbina practicarea fotbalului cu slujirea altarului?

– Fotbalul si slujirea altarului se imbina bine, deoarece Biserica nu interzice practicarea sportului. Cunosc foarte multi preoti din Moldova, din Ucraina si din Rusia care joaca fotbal.

– Cum privesc acest hobby al dumneavoastra enoriasii?

– Eu cred ca au o atitudine pozitiva. Important este ca prezenta mea pe terenul de joc sa nu impiedice oficierea serviciilor divine, practicarea fotbalului ramanand pentru timpul liber.

– Aveti o rugaciune speciala inainte de a incepe un meci?

– Nu este o rugaciune speciala pentru meci, dar ne rugam Domnului pentru izbanda.

– Ce le urati sportivilor crestini?

– Le doresc tuturor sportivilor crestini, bineinteles si confratilor mei – preotii, sa practice ceea ce este frumos, ce este lasat de Dumnezeu. Le urez succese in ceea ce fac, fie ca este vorba de preoti sau mireni, munca pe care o fac sa o faca cu dragoste, cu rabdare si cu placere.

– Cum vedeti perspectiva colaborarii intre Biserica si institutiile sportive?

– Ne-am gandit sa venim cu un demers catre Mitropolitul Vladimir pentru binecuvantarea unui departament care s-ar preocupa de sanatatea trupeasca si launtrica a tinerilor. In paralel cu asistenta religioasa in diverse cluburi sportive ar putea fi organizate pelerinaje la locurile sfinte pentru cunoasterea credintei noastre stramosesti.

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe