Jaruzelski recunoaste existenta “preotilor” informatori, care lucrau pentru serviciile secrete poloneze, in Vatican. Despre atentatul la adresa Papei si pista islamica…

Wojciech Jaruzelski dreapta si Fidel Castro stg in Polonia 1972Lacasuri Ortodoxe: din Polonia
In legatura cu atentatul asupra Papei Ioan Paul al II-lea, Jaruzelski indica o pista islamica

Fostul dictator comunist polonez Wojciech Jaruzelski, acum in varsta de 87 de ani, indica o pista islamica – dupa el, “cea mai logica” – in cazul atentatului din 13 mai 1981 indreptat impotriva Papei Ioan Paul al II-lea, intr-un interviu publicat luni, 4 aprilie 2011, de o publicatie lunara catolica,“Jesus”, informeaza Lacasuri Ortodoxe.


“Erau cu siguranta mai multe tari si diverse forte care isi doreau ca Papa sa fie eliminat, dar asta nu inseamna ca au si ordonat uciderea sa”, a spus el.

“in afara de la Kremlin, mai exista atunci si un Islam radical care il ura pe Papa, interpretandu-l ca pe un lider al cruciatilor. Poate ca acest lucru a facut sa nu para deloc accidental faptul ca Ali Agca (autorul atacului – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) a fost un cetatean turc, musulman, care in numele Islamului a incercat sa-l omoare pe Ioan Paul al II-lea, in timpul unei calatorii in Turcia, in luna noiembrie 1979”, spune el.

“in spatele lui s-au aflat fundamentalisti? Nu stiu. Cu toate acestea, privind in urma, pista islamica pare cea mai logica”, a conchis el.

Ali Agca a fost condamnat la inchisoare pe viata, apoi gratiat in 2000 si extradat in Turcia, dar misterul ramane inca nerezolvat, in ce priveste atacul. “Pista bulgara” a fost cea mai avansata, dar nu a fost niciodata justificata. KGB-ul a fost si el citat, de asemenea, ca fiind unul dintre potentialii comanditari.

in ultima sa carte, “Memorie si Identitate”, publicata in 22 februarie 2005, Ioan Paul al II-lea isi exprima convingerea ca atacul a fost comandat.

in interviu, Wojciech Jaruzelski, care a detinut puterea in perioada 1981-1989, evidentiaza, de asemenea, prezenta spionilor din jurul lui, in acel moment, la Vatican.

“Nu este niciun secret ca am avut informatori in Vatican, preoti care au lucrat pentru serviciile noastre secrete poloneze: nu cunosc numele lor, dar am citit rapoartele lor si stiam ca Papa a cautat mereu sa mangaie suferinta poporului sau”, mai spune el, conform unei scrisori AFP.

Wojciech Jaruzelski a reprimat la sfarsitul anului 1981 miscarea “Solidaritatea” a lui Lech Walesa, devenit in 1980 primul sindicat independent al lumii comuniste.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.