Moscova acuzata (intern) ca favorizeaza Biserica Ortodoxa in procesul de restituire a bunurilor nationalizate

Biserica Ortodoxa Rusa Lacasuri Ortodoxe: din Moscova (Asia News)
Moscova favorizeaza Biserica Ortodoxa in procesul de restituire a bunurilor nationalizate

Proiectul de lege privind "retrocedarea proprietatilor religioase nationalizate de catre Stat", care ar putea fi in cele din urma adoptata peste 3 zile, in data de 19 noiembrie 2010, este o sursa de controverse in Rusia.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Reprezentantii Bisericii Catolice, lumea culturii si ziarele pincipale din tara si strainatate, arata cu degetul spre Biserica Ortodoxa RusaPatriarhia Moscovei, vinovata de promovare si complicitate cu Kremlin-ul, de "clericalizarea" societatii si, de asemenea, de dorinta de insusire a activelor care odata au apartinut altor confesiuni crestine.

Problema proiectului de lege aflat in litigiu a inceput inca din 2007, dar a fost adusa in actualitate de cand primul-ministru, Vladimir Putin, a cerut o accelerare a "definirii unui cadru legal pentru restituirea bunurilor bisericesti nationalizate dupa Revolutia din Octombrie 1917". Documentul este completat in timp record si aprobat de catre Comisa guvernamentala in luna mai. in septembrie, textul este trecut de prima lectura in Duma (camera inferioara a Parlamentului rus). O a doua lectura are loc in aceasta saptamana iar o a treia (19 noiembrie) ar putea duce la emiterea legii.

Guvernul sustine ca este motivata dorinta de "dreptate istorica", in timp ce, potrivit expertilor din lumea artei, exista riscul ca o mare parte dintre lucrari si colectii sa ajunga sub tutela Bisericii Ortodoxe, care detine instrumentele economice necesare conservarii.

Conform datelor ziarul "Kommersant", la nivel federal exista 6.584 obiecte religioase de valoare, catalogate printre cele ale patrimoniului cultural. Dintre acestea, 6.402 apartin ortodocsilor, 79 musulmanilor, 68 catolicilor, 13 evanghelistilor luterani, 21 budistilor si 1 evreilor. Sa nu mai vorbim de 4.417 monumente regionale, dintre care 4.241 sunt atribuite ortodocsilor, 86 musulmanilor, 76 catolicilor si 14 comunitatii evreiesti.

Acelasi ziar, unul dintre cele mai prestigioase din Rusia, denunta faptul ca noua lege va "semna peste tot in favoarea Bisericii Ortodoxe Ruse, care a devenit bratul propagandei sociale de stat". intre timp, un articol aparut in saptamanalul german Der Spiegel subliniaza incercarile Bisericii Ortodoxe Ruse de a intra in posesia unui numar de edificii religioase din Kaliningrad (fostul Koenigsberg and Germany, inainte de 1945), care insa, in trecut au apartinut catolicilor si luteranilor. Printre acestea se numara si Biserica Catolica Sfanta Familie si Biserica Evanghelica St. Louise.

Monsegnorul Paolo Pezzi, Arhiepiscop catolic de Moscova, a declarat ca "legea a fost decisa si redactata in secret, nu doar fara vreo discutie publica, dar chiar si fara consultarea partilor implicate, cum ar fi organizatiile crestine din afara Bisericii Ortodoxe Ruse".

Prelatul subliniaza faptul ca regiunea Kaliningrad a devenit parte a Uniunii Sovietice dupa al doilea razboi mondial si este greu de identificat bisericile ortodoxe de pe teritoriul sau, dinainte de aceasta perioada. Episcopul subliniaza de peste 20 de ani ca piesele comunitatii catolice din Kaliningrad au fost solicitate autoritatilor, ca bunuri confiscate ce trebuiau restituite. "Sunt convins – a adaugat el – ca aceasta decizie este profund incomoda si ar trebui sa fie reanalizata, luand in considerare interesele tuturor comunitatilor crestine din regiune".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.