Arhiepiscopul Leo Makkinen, despre distrugerile si furturile de artefacte religioase din Cipru

Lacasuri Ortodoxe: din Cipru Mail

Arhiepiscopul Leo Makkinen, Primatul Bisericii Ortodoxe a Finlandei, si-a exprimat dezamagirea fata de distrugerile si furturilor de artefacte religioase "regretabile si inumane", din Cipru

Arhiepiscopul Leo Makkinen, Primatul Bisericii Ortodoxe a Finlandei, si-a exprimat dezamagirea asupra distrugerilor si furturilor de artefacte religioase "regretabile si inumane", din zona ocupata a Ciprului, si a chemat comunitatea internationala sa sprijine Ciprul in “gasirea unei solutii”.


Arhiepiscopul Leo Makkinen, Primatul Bisericii Ortodoxe a Finlandei, si-a exprimat dezamagirea fata de distrugerile si furturilor de artefacte religioase "regretabile si inumane", din Cipru

Luand cuvantul in cadrul unei conferinte de presa din Nicosia, in data de 11 februarie 2010, Primatul Kareliei a spus: "Daca raspunsul (la problema Ciprului) era atat de simplu, atunci l-am fi gasit deja. Vom continua discutarea acestei probleme, muncim mult si ne mentinem sperantele. Sper ca cipriotii greci si turci nu sunt singuri, incat acestia sa primeasca un ajutor international, evident necesar".

El a adaugat ca, din moment ce problema persista de 36 de ani, nu putem sti cat timp ea va mai continua.

intrebat despre distrugerea Bisericilor grec-ortodoxe si a monumentelor din zonele ocupate, el a mai spus: "Da, am fost pe deplin informat despre acest lucru, si din ceea ce am inteles, nivelul distrugerilor este socant. El imi aminteste de distrugerile din fosta Iugoslavie si Karelia. Este regretabil si inuman".

in ceea ce priveste artefactele religioase care si-au facut loc pe piata internationala de arta, el a mai spus: "?tim ca ei (oamenii din nord) au furat obiectele de arta si le suntem recunoscatori tuturor celor care le-au returnat Bisericii".

Comentariile acestuia vin la sfarsitul primei sale vizite oficiale in Cipru, ca Arhiepiscop finlandez ortodox, la invitatia Arhiepiscopului cipriot Chrysostomos. intrebat despre scopul calatoriei, Kaj Appelberg, secretar al administratiei Bisericii, a declarat: "Fiecare sef de Biserica isi doreste sa viziteze toate bisericile ortodoxe. Acest lucru ajuta la consolidarea relatiilor noastre si la dezvoltarea intelegerilor comune, intr-o lume in schimbare rapida. La nivel practic, aceasta ne permite sa organizam vizite si activitati, cum ar fi schimburile intre scolile noastre teologice.

Excursia Arhiepiscopului Leo a inclus o audienta la presedintele Demetris Christofias si vizite la manastiri si biserici din intreaga insula. intrebat ce l-a bucurat cel mai mult, Leo a spus: "m-a bucurat foarte mult intalnirea cu Arhiepiscopul Chrysostomos si cu oamenii ciprioti, care au fost toti foarte prietenosi."

Aproximativ 50.000 de finlandezi – unu la suta din populatie – apartin Bisericii care s-a separat de Biserica Ortodoxa Rusa in 1923, cu sediul in zona de est Karelia. Biserica ortodoxa Finlandeza este acum o Arhiepiscopie ortodoxa autonoma a Patriarhiei de la Constantinopol.

Patrick Dewhurst

© KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.