Sa vorbim despre plecarea de la putere a lui Gaddafi, ar fi un lucru “ridicol”

Saif_al-Islam_GaddafiLacasuri Ortodoxe: din Libia

Seif al-Islam, fiul lui Muammar Gaddafi, a avertizat ca, sa “vorbim despre plecarea” liderului libian, este un lucru “ridicol”, chiar daca el a recunoscut ca tara ar avea nevoie de “sange nou” in timpul unui interviu din acest weekend, oferit televiziunii BFM TV si difuzat luni, 11 aprilie 2011, informeaza Agentia de ?tiri Lacasuri Ortodoxe.

“El nu poate controla totul, fiind la o varsta avansata. Vrem sa aducem pe scena o noua elita, o elita tanara care sa guverneze tara, care sa gestioneaze afacerile locale. Noi vrem un sange nou, aceasta este ceea ce ne dorim pentru viitorul Libiei. Dar, a vorbi despre indepartarea lui Gaddafi, este de-a dreptul ridicol”, a declarat Seif al-Islam, conform AFP.


De la inceputul revoltei fara precedent impotriva lui Muammar Gaddafi, la mijlocul lunii februarie, “totul s-a schimbat”, in tara, a spus fiul liderului libian, care este vazut ca un posibil succesor al tatalui sau in varsta de 68 de ani.

“Libia va avea cu totul alt viitor decat Libia pe care ati cunoscut-o pana acum, cu presedinte, cu Seif, cu oameni, cu estul, cu vestul, cu sudul; toti din Libia suntem o familie unita si vom construi o noua Libie”, a adaugat el.
{mosmap address=’ Libia ‘|width=’0’|height=’0’|mapType=’Hybrid’|showMaptype=’1’|text=’Sa vorbim despre plecarea de la putere a lui Gaddafi, ar fi un lucru “ridicol” – Lacasuri Ortodoxe: program in premiera de localizare a informatiei’|marker=’1’|}

Puterea liderului libian a acceptat propunerea venita in acest weekend, din partea Uniunii Africane (UA), care prevedea incetarea imediata a ostilitatilor – o intelegere care sa faciliteze asistenta umanitara si lansarea unui dialog intre partile libiene, in vederea tranzitiei.

Dar, rebeliunea libiana, a respins luni, 11 aprilie 2011, decizia de incetare a focului, sustinand ca nu va cadea de acord cu nicio mediere care sa nu prevada indepartarea lui Muammar Gaddafi.

“indepartarea acestuia nu va schimba situatia cu nimic, fiindca oamenii libieni nu vor permite acestor grupuri teroriste sa conduca Libia”, a declarat Seif al-Islam.

“Daca Occidentul doreste democratie, o noua Constitutie, alegeri, ei bine noi suntem de acord! Suntem de acord cu acest punct, insa Occidentul ar trebui sa ne ajute sa asiguram un climat propice. Dar, toate aceste atentate, acest sprijin pentru gruparile rebele, sunt contra-productive”, a mai spus el.

O coalitie internationala a lansat o operatiune aeriana in Libia, pe 19 martie 2011, dupa unda verde data de Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, care a autorizat “toate masurile necesare” pentru protectia civililor, inclusiv atacurile aeriene.

Fiul colonelului Gaddafi a acuzat Qatar-ul ca ar fi reusit “sa-si vanda ideea”, Parisului si Londrei, aflata la originea interventiei militare din Libia, “conform careia regimul libian este o mascarada si Libia ar fi un tort pe care sa il imparta”. Franta a comis o “greseala istorica”, a mai spus el.

El a mai declarat ca autoritatile libiene au fost “gata sa discute, chiar cu diavolul”, dar ca au existat niste “linii rosii”.

“in primul rand, Qaddafi este o linie rosie”, a spus el.

“in al doilea rand”, divizarea Libiei este o solutie inacceptabila: “70 de ani de la independenta noastra, din 1952, am fost un popor unit, dar din cauza Qatar-ului si a Occidentului, vorbim acum despe un Est si un Vest in Libia”.

“A treia linie rosie, securitatea Libiei. Nu vom permite nimanui sa compromita securitatea Libiei, prin acordarea de sprijin unor grupari rebele armate”, a mai adaugat el.

Peste toate acestea, a adaugat el, mai exista si “dovezi” de implicare a membrilor retelei teroriste Al Qaeda, printre adversarii din Benghazi (est).